Blog

Když na okurkách, rajčatech nebo paprikách vidíte žloutnoucí listy, použijte toto hnojivo.

6.5kviews

Listy okurek, rajčat a dalších zeleninových rostlin často žloutnou v důsledku horkého počasí, což může vést ke špatné kvalitě úrody a dokonce k úhynu keřů. Kromě použití bílých agrotextilních krytů byste měli vyzkoušet levné, ale účinné hnojivo, které vám pomůže tento problém rychle vyřešit.

Příprava účinného přírodního hnojiva

Pro přípravu účinného přírodního hnojiva rozpusťte malé množství manganistanu draselného (na špičce nože) ve 3 litrech vody. Poté do roztoku manganistanu draselného přidejte 1 šálek mléka a dobře promíchejte. Pro zvýšení účinnosti přidejte dalších 10 kapek jódu.

Postřik a aplikace hnojiva

  1. Vezměte 0,5 litru tohoto roztoku, přidejte 1 polévkovou lžíci jedlé sody a dobře promíchejte, aby se soda rozpustila.
  2. Smíchejte roztok jedlé sody se zbývajícím roztokem bez sody a dobře promíchejte.
  3. Zřeďte 1 šálek hotového přípravku s 5 litry vody k postřiku keřů.

Pro dosažení nejlepší účinnosti je třeba ošetření opakovat po třech týdnech.

Proč listy okurek žloutnou?

Nedostatek světla

Listy na zahradě často žloutnou kvůli nedostatku světla. Tento problém lze snadno vyřešit odstraněním žloutnoucích listů.

Škůdci

Mšice a roztoči vysávají z rostliny šťávu, což způsobuje žloutnutí a zasychání listů. Proti těmto škůdcům lze použít níže popsané lidové prostředky.

Nadměrná/nedostatečná vlhkost

V ideálním případě by se žluté listy na okurkách neměly objevit, pokud zaléváte dvakrát až třikrát týdně. V horkém létě byste měli zalévat každý den, ale pouze ke kořenům, aby se listy a stonky nenamočily, což může způsobit hnilobu.

Houby

Rezavé skvrny na listech jsou často prvním příznakem houbového onemocnění. Houby způsobují u rostlin letargii, a pokud nejsou správně ošetřeny, mohou je zcela zničit.

Poškozené kořeny

K mechanickému poškození kořenů může dojít při okopávání nebo lámání plevelů. Dávejte pozor, abyste nepoškodili kořeny okurek.

Nejlepší prevence žloutnutí listů

Houba na listech okurek, tykví nebo rajčat je každoročním postrachem mnoha zahrádkářů. Existuje však jednoduchý způsob, jak této noční můře zabránit – obyčejné mléko!

Mléčný postřik jako prevence

Stačí smíchat mléko a vodu v poměru 40 % mléka a 60 % vody. V případě vyššího rizika nebo při prvních příznacích plísní můžete použít koncentrovanější roztoky. Preventivně postačí směs 30 % mléka a 70 % vody. Mléčný postřik se doporučuje aplikovat na listy rostlin jednou za 10 dní.

Jak mléčný postřik funguje?

Specifický protein obsažený v mléce vytváří na listech ochrannou vrstvu, která účinně chrání před houbovými infekcemi. Postřik funguje nejlépe, když se aplikuje v podvečer za slunečných a teplých dnů.

Pomocí těchto metod a přírodních prostředků můžete udržet rostliny zdravé, zajistit si bohatou úrodu a vyhnout se chemickým hnojivům.

Leave a Response