Během jahodové sezony si připravte tento úžasný koláč a rodina bude nadšená. Jeho příprava je velmi jednoduchá, a když ho vytáhnete z trouby, všichni se na něj vrhnou. Mimo sezónu jahod můžete toto ovoce klidně nahradit jiným. Tento recept ocení všichni milovníci jahod a sladkých dezertů. Jahody jsou velmi oblíbeným ovocem a často je jíme přímo z košíku, jen omyté. Jahody však podléhají zkáze, proto je dobré je zpracovat co nejdříve.
Složení
Na piškotový dort:
- 3 vejce
- 1/2 šálku krystalového cukru
- 1/2 šálku řepkového oleje
- 1/2 šálku mléka
- 200 g hladké mouky
- 1 plochá lžička prášku do pečiva
- 1/2 kg jahod
Na drobenku (nepovinné):
- 150 g mouky
- 100 g krystalového cukru
- 100 g másla
Postup
1) Předehřejte troubu na 170 °C (ohřev shora dolů).
2) Plech o rozměrech 10 × 25 cm vyložte pečicím papírem.
3) Celá vejce vyšlehejte s cukrem do pěny.
4) Za stálého míchání přidávejte tenkým pramínkem olej a poté mléko.
5) Nastavte mixér na nejnižší rychlost a přidejte prosátou mouku a prášek do pečiva. Míchejte jen tak dlouho, dokud se ingredience nespojí.
6) Jahody omyjte a osušte, odstraňte stopky a nakrájejte je na menší kousky.
7) Uspořádejte jahody na dno plechu a nalijte na ně vyšlehané těsto.
8) Pečte v předehřáté troubě asi 45-50 minut. Zkontrolujte špejlí, zda je střed upečený.
9) Upečený koláč vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Vychladlý koláč můžete posypat moučkovým cukrem.
Postup drobení (volitelný):
1) Všechny ingredience na drobenku dejte do mísy.
2) Rukama míchejte, dokud se nevytvoří charakteristické hrudky. Máslo by se mělo zcela spojit s ostatními přísadami.
3) Koláč posypte připravenou drobenkou a upečte podle výše uvedených pokynů.
Závěr
Jahodový koláč je jednoduchý, rychlý a chutný způsob, jak využít sezónní ovoce. Můžete ho připravovat často, ať už z jahod, nebo z jakéhokoli jiného ovoce, které máte po ruce. Tento koláč ocení celá rodina a stane se oblíbenou sladkostí ve vaší domácnosti.