Příprava rybízu na zimu nezabere mnoho času a nevyžaduje mnoho úsilí, ale je důležité udělat vše pro to, aby byl keř plně připraven na zimu.
Každý ví, že je bezpodmínečně nutné keř zastřihnout, hnojit, zalévat, mulčovat, ale dalším důležitým bodem je provést ošetření proti chorobám a škůdcům.
Mýlí se ti, kteří při přípravě keře na přezimování odkládají povinné ošetření na jaře.
Povinné ošetření
Rybíz proti škůdcům a chorobám je třeba ošetřit před prvními mrazy.
Používají se různé přípravky, ale je třeba mít na paměti, že biopreparáty se nepoužívají po poklesu teploty vzduchu na 10-12 stupňů Celsia a níže.
Ošetření se v této době provádí proti antraknóze a roztoči ledvinovému, který úspěšně přezimuje v pupenech.
Antraknóza je houba, která napadá listy, výhony a plody.
Ošetření se provádí ve 2-3 fázích s odstupem 10-14 dnů.
K tomuto účelu se používají přípravky Bordeaux mixture, „Hom“ nebo „Phytosporin M“.
Ošetření umožní keři vyhnout se známým následkům jak na podzim, tak na jaře, což znamená, že sklizeň v příští sezóně bude vynikající.