Na mnoha venkovských pozemcích můžete vidět obrovské nádoby naplněné vodou.
Kapalina se ohřívá na slunci. Výsledkem je mírně teplá voda, která je ideální pro zalévání rostlin.
Máte na chalupě podobné sudy a vědra? To je velmi dobré!
Až na to, že je třeba dávat pozor na barvu nádob. Čím tmavší, tím lepší.
Je žádoucí nahradit všechny světlé nádoby černými.
Proč je barva sudů a kbelíků tak důležitá?
Odpověď je jednoduchá: barva nádob určuje, jak rychle se nalitá voda ohřeje.
Černá barva dobře „přitahuje teplo“. U bílé barvy tomu tak není: ta sluneční paprsky odráží.
Proto se pro skladování vody, kterou se plánuje zalévat zeleninové plodiny, vyplatí používat tmavé nádoby, nikoliv světlé. V takových nádobách kapalina poměrně rychle získá teplotu 20-25 stupňů.
Je třeba zdůraznit, že voda nalitá do černého vědra se nejen rychle zahřeje, ale také se špatně nasytí kyslíkem.
V důsledku toho bude mít dachař vždy přístup ke kapalině, na kterou budou rostliny velmi dobře „reagovat“.