Blog

Jak se zbavit slimáků na zahradě co nejrychleji a na co nejdelší dobu? Stačí vám k tomu obyčejné slupky z melounu.

34views

Slimáci jsou jedním z největších nepřátel zahrádkářů. Tito nevítaní návštěvníci mohou rychle zničit vaši úrodu a zanechat zahradu v nepořádku. Existují však jednoduché a účinné způsoby, jak se slimáků zbavit a zahradu dlouhodobě ochránit. Jedním z překvapivě účinných triků jsou obyčejné slupky z vodního melounu. Pojďme se podívat na různé způsoby, jak můžete s těmito škůdci bojovat.

Slimáci a jejich chování

Slimáci jsou aktivní zejména v noci a za vlhkého počasí. Přes den se schovávají na chladnějších a vlhkých místech, například pod kameny, v půdě nebo pod zahradním nářadím. Proto se slimáci nezastaví ani v době sucha – schovávají se, dokud není příznivější počasí.

Rychlé a účinné metody

Ruční sběr slimáků

Jednou z nejjednodušších metod je ruční sběr slimáků. Nejvhodnější dobou je časné ráno nebo večer, kdy slimáci vycházejí hledat potravu. Tato metoda může být pracná, ale je velmi účinná, zejména na menších zahradách. Pro usnadnění sběru můžete použít baterku a nastražit pasti – slupky od melounu.

Melounové slupky jako past

Melounové slupky jsou pro slimáky skutečnou lahůdkou. Stačí nechat na slupce trochu sladké dužiny a umístit je dužinou dolů na zahradu. Slimáci se pod slupkami rychle shromáždí, protože jim poskytují chutnou potravu a zároveň úkryt. Pak stačí slupky a slimáky posbírat a zlikvidovat.

Další účinné metody

Pivní pasti

Další oblíbenou metodou jsou pivní pasti. Slimáky láká pivo a po jeho ochutnání se utopí. Stačí zakopat nádobu s pivem na úrovni země a nechat slimáky, aby se do pasti dostali sami.

Mechanické zábrany

Mechanické zábrany, jako je měděná páska nebo ostrý plech, mohou být velmi účinné. Například měděná páska je pro slimáky nepříjemná, takže se vyhnou přelézání těchto bariér. Také proužky smirkového papíru fungují po namočení a představují pro slimáky nepříjemnou překážku.

Dlouhodobá opatření

Přirození nepřátelé

Jedním z nejlepších dlouhodobých řešení je podpora přirozených predátorů slimáků. Mezi tyto predátory patří ježci, ropuchy, plži a někteří ptáci. Ježkům lze poskytnout úkryt z listí a dřeva, zatímco ropuchy a slimáci ocení hromady kamení nebo suché zdi. Ptáci zase potřebují ptačí budky a keře pro hnízdění.

Parazitické hlístice

Parazitické hlístice jsou také biologickou ochranou proti slimákům. Tyto mikroskopické organismy napadají a hubí slimáky. Nejlepší doba pro jejich aplikaci je na jaře, kdy jsou slimáci nejzranitelnější.

Závěr

Boj proti slimákům může být náročný, ale pomocí správných metod můžete svou zahradu účinně chránit. Použití slupek od melounů, pivních pastí, mechanických zábran a podpora přirozených predátorů jsou jen některé z účinných způsobů boje proti slimákům. Kombinací těchto metod můžete dosáhnout nejen rychlé úlevy, ale také dlouhodobé ochrany zahrady před těmito nevítanými návštěvníky.

Leave a Response