Blog

Jak určit typ půdy na pozemku: pokud to neuděláte, veškerá práce přijde vniveč

Земля
73views

Určení typu půdy stojí za to každému dachaři, pokud to dosud neudělal, protože tento faktor do značné míry určuje typ zavlažování, a tedy i růst rostlin.

V tomto článku najdete několik způsobů, které vám pomohou dosáhnout cíle.

Jílovité půdy

Tyto půdy pomalu absorbují vlhkost a dlouho ji zadržují. Z toho vyplývá, že rostliny v jílovitých půdách je třeba zalévat zřídka, ale vydatně.

Chcete-li zjistit, zda je půda jílovitá, odeberte lopatkou vzorek půdy z hloubky asi 20 cm. Pokud se vám hrudka půdy v rukou rozpadne, znamená to, že je půda suchá a vyžaduje častou a vydatnou zálivku.

Písčité půdy

Od jílovitých půd se liší tím, že velmi rychle absorbují vodu. Chcete-li zjistit, zda je půda na vašem pozemku písčitá, musíte opět provést půdní test.

Pokud se hrouda zeminy při pádu z výšky jednoho metru snadno rozpadne, znamená to, že půda je mírně vlhká. V suchých podmínkách je třeba takovou půdu zalévat častěji než obvykle.

Půdy s dobrou vlhkostí

Pokud se hrouda půdy snadno kutálí a nelepí se na ruce, znamená to dobrou vlhkost půdy. Časté zalévání není v tomto případě nutné.

Půdy s optimální vlhkostí

Pokud se vám hrudka půdy lepí na ruce, znamená to dostatečnou vlhkost. V takovém případě se doporučuje zalévat rostliny jednou týdně.

Půdy s vysokou vlhkostí

Pokud je hrouda půdy lepkavá a při stlačení z ní vytéká voda, je zřejmě příliš vlhká. Pokud je výsledek vašeho testu takový, nezalévejte častěji než jednou za dva týdny.

Leave a Response