Blog

Kroutí se vašim rajčatům listy? Podívejte se, jak zachránit úrodu

117views

Nejčastějším problémem, se kterým se zahrádkáři při pěstování rajčat potýkají, je kadeřavost listů. Tento jev se může vyskytovat na jednotlivých rostlinách nebo na celých rajčatech a může mít několik příčin. V tomto článku se dozvíte, proč se rajčatům kroutí listy a jak tento problém řešit.

Příčiny kadeřavosti listů rajčat

Kroucení listů směrem nahoru může být způsobeno nedostatkem vláhy a vysokými teplotami. I když se může zdát, že rajčata jsou ve skleníku částečně chráněna před slunečními paprsky, příliš vysoké teploty jim škodí stejně jako venku. Pokud teplota ve skleníku stoupne nad 30 °C, listy rajčat se změní na zadržovanou tekutinu a mohou utrpět popáleniny.

TIP: Stínění a větrání skleníku

V horkých dnech se snažte skleník zastínit a nezapomeňte ho větrat. Nezapomeňte rajčata dostatečně zalévat a v horkém počasí zvyšte dávku vody. Doporučené intervaly zalévání jsou:

  • Jednou za 8-9 dní při průměrné teplotě +17-19 °C.
  • Jednou za 5 dní při teplotě +20-24 °C
  • Jednou za 2-3 dny při teplotě +25-30 °C
  • Při teplotách nad 30 °C zalévejte ihned, jakmile je půda suchá.

V noci udržujte ve skleníku teplotu +19-20 °C. Doporučujeme také postřikovat listy rajčat vodou brzy ráno nebo pozdě večer. Pro podporu růstu můžete přidávat různá hnojiva.

Přebytek dusíku

Další příčinou kadeřavosti listů může být nadbytek dusíku. Pokud jsou stonky velmi hrubé a horní listy se kroutí, přestaňte na několik týdnů používat dusíkatá hnojiva a odstraňte spodní listy rostlin.

Nedostatek bóru

Pokud se listy kroutí různými směry, zejména v horní části rostliny, může to být způsobeno akutním nedostatkem bóru. Tento nedostatek kompenzujte použitím hnojiv obsahujících bór a hořčík.

Houbové choroby

Kadeřavost listů může být také důsledkem infekce houbovými chorobami. Používejte přípravky zpomalující šíření infekce nebo odstraňujte napadené rostliny, aby se nenakazily další.

Roztoči a hniloba kořenů

Roztoči mohou sedat na listy a způsobovat jejich kroucení. Hniloba kořenů může být způsobena příliš častým a silným zaléváním. Dobře analyzujte své plodiny, a pokud se nejedná o prostou reakci na vysoké teploty nebo nedostatek vláhy, proveďte potřebná nápravná opatření.

Pokud na okurkách, rajčatech nebo paprikách vidíte žloutnoucí listy, použijte toto hnojivo.

Pečujte o rajčata a sledujte příznaky, abyste zajistili bohatou a zdravou úrodu. Hodně štěstí!

Leave a Response