Blog

Zakázali používat názvy masa pro zeleninové výrobky. Pokuty mohou dosáhnout tisíců eur

154views

 

Zeleninové steaky a šunky už nebudou. Francie zavedla zákaz pojmenovávání rostlinných produktů výrazy vyhrazenými pro produkty živočišného původu. Nový zákon je výsledkem tlaku chovatelů hospodářských zvířat. Za porušení zákazu hrozí vysoké tresty. Ty mohou dosáhnout až 7 500 eur.

Detailní záběr na rostlinné masové kuličky pro vegetariánské hovězí hamburgery, které se grilují na rozpálené pánvi.
Foto: shutterstock/Steve Heap

Podle agentury Reuters se jedná o druhý pokus francouzské vlády o regulaci této problematiky. Agentura tvrdí, že nově vydaná vyhláška má „uklidnit chovatele dobytka, kteří byli v centru nedávných protestů zemědělců“. Vláda proto zakázala pojmenovávat rostlinné produkty masnými výrazy. Na internetových stránkách časopisu Time se uvádí, že Týká se to 21 výrazů, včetně: steak, šunka a svíčková. Tyto názvy již nebudou povoleny na obalech rostlinných produktů. Vyhláška vstoupí v platnost za tři měsíce.

Za porušení zákazu hrozí přísné sankce. Fyzická osoba, která omezení poruší, bude muset zaplatit 1 500 eur. Udělují se vyšší částky společnostem, které porušují zákon. Hrozí jim pokuta ve výši 7 500 eur. Výrobci budou mít rok na to, aby se ze svých skladů zbavili zásob výrobků, které ještě obsahují názvy masa.

Zákaz používání názvů masa pro zeleninové výrobky. Začnou soudní spory?

Agentura Reuters uvádí, že francouzští producenti masa nová nařízení uvítali. Předseda asociace Interbev, která sdružuje zástupce masného průmyslu ve Francii, uvedl, že je třeba jasně rozlišovat mezi zpracovanými rostlinnými výrobky a tradičními masnými výrobky.

Francouzská společnost La Vie, která vyrábí rostlinné produkty připomínající vepřové maso, s tím nesouhlasí. Ve svém prohlášení uvedla, že současná nomenklatura spotřebitele vůbec nezavádí a nová nařízení poškodí domácí produkci a zvýhodní dovoz. Nařízení se vztahují pouze na výrobky vyrobené ve Francii a nevztahují se na výrobky dovezené z jiných zemí Evropské unie.

Nejen ve Francii a nejen maso. Zakázáno je také mléko, jogurt a máslo.

Časopis Time však upozorňuje, že Francie není první zemí, která se pro takový zákaz rozhodla, a pod drobnohledem nebyly jen názvy masa. Web uvádí, že v celé Evropské unii v současné době platí zákaz používání názvů jako např. „mléko“, „jogurt“. nebo „máslo“.

EU však návrh na zákaz názvů masných výrobků v roce 2020 zamítla.. Argumentovalo se tím, že by to spotřebitele odradilo od zkoušení rostlinných produktů, což by mohlo mít negativní dopad na cíle Společenství v oblasti klimatu.

A co v jiných zemích? V USA neexistuje celostátní zákaz, ale jednotlivé státy si stanovily vlastní předpisy. Například, Missouri zakazuje používání názvů masa na obalech rostlinných výrobků. Omezení platí také například v Oklahomě a Kansasu. V Texasu etikety bylinných produktů musí obsahovat tyto výrazy „bezmasý“ nebo „rostlina„.

Ve Velké Británii platí zákaz používání termínu mléko pro rostlinné produkty. Uvažuje se však o dalším kroku a zákazu používání podobně znějících názvů, např. cheeze místo cheese. (Sýr)

Italské úřady také plánovaly zavést omezení pro označování rostlinných masných výrobků. Návrh zákona byl dokonce schválen dolní komorou parlamentu, ale vyvolal takové pobouření, že věc byla nakonec odložena.

V Kanadě rostlinné produkty mohou být označeny výrazy „alternativa masa“ nebo „maso na rostlinné bázi„, ale označení musí obsahovat také slova „bez masa“ nebo „bez drůbeže“.

Redakční vášeň v tobě.

 

Leave a Response