Blog

7 potravin, které je škodlivé jíst každý den

155views

 

Vzdát se svých oblíbených potravin může být obtížné, ale v zájmu svého zdraví byste přesto měli některé z nich vyškrtnout z nákupního seznamu.

Každoročně se na internetu objevují tisíce seznamů nejškodlivějších potravin: pravděpodobně se jedná o ty, kterých byste se měli bát a kterým byste se měli ve svém jídelníčku v každém případě vyhnout. Při tom všem ale často zapomínáme na jednu důležitou, ne-li zásadní nuanci: všechno je (prakticky) zdravé, ale s mírou.

A nejen to, konzumace velkého množství jakéhokoli produktu může negativně ovlivnit vaše celkové zdraví: i jednotvárná strava, pokud se mění jen zřídka, může poškodit naši pohodu, narušit rovnováhu živin a v konečném důsledku vytvořit zvýšenou citlivost organismu na potraviny.

 

Pokud se stravujete pestře a vyváženě, automaticky snižujete riziko nedostatku některých životně důležitých živin a udržujete svůj metabolismus v dobré kondici. Podrobně vám prozradíme, na které produkty byste si neměli zvykat a denně z nich dělat guilty pleasure.

1. Křížatá zelenina

Nikdo nepopírá, že zelenina bohatá na antioxidanty a prospěšné živiny, jako je květák a brokolice, by měla být v jídelníčku, ale bylo vědecky prokázáno, že nadměrná konzumace brukvovité zeleniny může způsobit hypotyreózu – nedostatek hormonů štítné žlázy.

Pokud si svůj život bez kapusty nedokážete představit, zkuste ji lehce osmahnout na pánvi nebo uvařit spolu s jiným pokrmem: tím minimalizujete její goitrogenní vlastnosti (jinými slovy její schopnost zvyšovat velikost štítné žlázy).

2. Tuňák

Tuňák je bohatý na rtuť, takže jeho nadměrná konzumace může vést k hromadění velkého množství této látky v těle a negativně ovlivnit vývoj dětí, zdraví těhotných žen a také vyvolat infarkt u dospělých.

Odborníci doporučují konzumovat lehčí varianty tuňáka a podávat ho maximálně jednou týdně. A ano, tohoto druhu ryby byste se rozhodně neměli vzdát navždy, protože je mimořádně bohatá na bílkoviny: konzumován zřídka a s mírou se tento produkt stane výživným doplňkem oběda nebo večeře.

3. Ovocné koktejly

V posledních letech našli příznivci zdravé výživy a ti, kteří hledají zdravou alternativu ke kávovým nápojům, štěstí ve všech druzích ovocných smoothies: pijete, jste zdravější a hlavně – nepřibíráte na váze. To však není tak docela pravda. Jistě, je rozdíl mezi kouskem dortu a kouskem ovoce, ale jakýkoli ovocný koktejl má vysoký obsah cukru a pravděpodobně nebude zdravou náhradou vyvážené večeře.

Pokud jste si již zvykli na každodenní výlety pro jahodový polotovar, doporučujeme nahradit ovocnou verzi smoothie zeleninovou – výrazně tak snížíte množství denně zkonzumovaného cukru.

 

4. Sušené ovoce

Sušené ovoce je ideální předtréninkovou svačinou, která vás rychle a účinně nabije energií pro kardio i posilování. V každém jiném případě je však důležité mít na paměti: veškeré sušené ovoce (datle, fíky, meruňky, mango, bobulovité ovoce atd.) obsahuje mnohem více cukru než jejich čerstvé protějšky.

Navzdory tomu, že se sušené ovoce často objevuje vedle všeho, co souvisí s hubnutím, je to právě ono, které může veškeré vaše snahy o hubnutí vykolejit. Takže pozor: ¼ šálku maximálně dvakrát týdně – berte to jako pravidlo a vaše váha bude v pořádku.

5. Obiloviny a cereálie

Je těžké najít jediný balíček nebo krabici cereálií, které by neobsahovaly žádnou formu cukru. Často je snídáme s mlékem a rychle si na ně zvykáme, přičemž zapomínáme, že taková směs je pro žaludek těžkou zkouškou.

Víte, jak cereálie nabývají podoby vloček? Vždyť ve své přirozené podobě takové vůbec nejsou. Teprve po vícestupňovém zpracování se z obilovin stávají vločky, které však zároveň často ztrácejí lví podíl prospěšných živin. Výsledkem je, že si každý den k snídani dopřáváte porci zpracovaných a zbytečných sacharidů, a to má ke zdravému životnímu stylu, pokud se jím stále řídíte, daleko.

6. Konzervovaná rajčata a rajčatový protlak

Hlavním problémem všech konzervovaných potravin je, že plechovka, ve které je výrobek uložen, může sama o sobě zanechávat zbytky pryskyřičných látek, které obsahují syntetický estrogen bisfenol-A. Vědci již dávno zjistili jeho roli při vzniku mnoha onemocnění, od reprodukčních problémů až po srdeční choroby, cukrovku a obezitu.

Rajčata sama o sobě jsou známá tím, že jsou vysoce kyselá, což je skvělý způsob, jak BPA proniká do jídla. Výzkum také zjistil, že syntetický estrogen může potlačovat tvorbu spermií a vést k poškození chromozomů ve vajíčkách zvířat.

7. Rýžové krekry a křupky

Milovníci svačinek, toto je vaše řešení. Chléb a krekry bohužel nepatří mezi potraviny, které si můžete dopřát v několika baleních denně bez jakýchkoli následků. Ani tuk (který je mimochodem pro normální fungování organismu prostě nezbytný), ani dostatečné množství vitaminů či minerálů – na vyváženou svačinu mezi obědem a večeří to rozhodně nestačí. Vždyť to v podstatě není nic jiného než jednoduchý rafinovaný sacharid posypaný solí a ochucený.

Leave a Response