Blog

7 potravin, které zlepšují funkci ledvin

166views

Udržování zdravé funkce ledvin je pro celkovou pohodu velmi důležité, protože ledviny hrají zásadní roli při filtrování odpadních látek a přebytečných tekutin z krve. Některé potraviny mohou pomoci zlepšit funkci ledvin a udržet jejich zdraví.

Zde je sedm potravin, o kterých je známo, že prospívají funkci ledvin:

1. Borůvky

Borůvky jsou bohaté na antioxidanty, zejména antokyany, které pomáhají snižovat zánět a oxidační stres. Tyto bobule mají nízký obsah sodíku, fosforu a draslíku, takže jsou vhodné pro ledviny. Pravidelná konzumace borůvek může pomoci předcházet chronickému onemocnění ledvin (CKD) tím, že snižuje poškození způsobené volnými radikály a snižuje riziko vysokého krevního tlaku, který je častou příčinou poškození ledvin.

2. Mastné ryby

Mastné ryby, jako je losos, makrela a sardinky, jsou vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin. Tyto zdravé tuky zmírňují záněty a snižují riziko srdečních onemocnění, které úzce souvisí se zdravím ledvin. Omega-3 mastné kyseliny mohou také pomoci snížit krevní tlak a hladinu triglyceridů, což snižuje zátěž ledvin. Zařazení tučných ryb do jídelníčku může podpořit funkci ledvin tím, že podpoří celkové zdraví kardiovaskulárního systému.

3. Červené papriky

Červené papriky mají nízký obsah draslíku, ale vysoký obsah vitaminů C, A, B6, kyseliny listové a vlákniny. Tyto živiny jsou vhodné pro zdraví ledvin. Vitamin C, který je antioxidantem, pomáhá chránit ledviny před oxidačním poškozením. Červené papriky navíc obsahují lykopen, silný antioxidant, který prokazatelně snižuje riziko vzniku některých druhů rakoviny, včetně těch, které postihují ledviny.

4. Zelí

Zelí je brukvovitá zelenina s nízkým obsahem draslíku a plná fytochemikálií – sloučenin, které odbourávají volné radikály. Je také bohatá na vitaminy K, C a B6, vlákninu a kyselinu listovou. Tyto živiny podporují funkci ledvin tím, že snižují záněty a podporují celkové zdraví. Kapustu lze jíst syrovou v salátech nebo vařenou v různých pokrmech, což z ní činí univerzální doplněk stravy šetrné k ledvinám.

5. Květák

Květák je další zeleninou s nízkým obsahem draslíku, která je vhodná pro zdraví ledvin. Má vysoký obsah vitaminu C, kyseliny listové a vlákniny. Květák také obsahuje sloučeniny, které pomáhají játrům neutralizovat toxické látky, což může nepřímo podporovat funkci ledvin. Díky své univerzálnosti může být používán jako náhrada potravin s vyšším obsahem draslíku, jako jsou například brambory, což lidem s CKD usnadňuje dodržování dietních omezení.

6. Česnek

Česnek má řadu zdraví prospěšných účinků, včetně zlepšení funkce ledvin. Má protizánětlivé účinky a může snižovat hladinu cholesterolu, což pomáhá snižovat krevní tlak. Vysoký krevní tlak je významným rizikovým faktorem pro onemocnění ledvin, proto je jeho regulace prostřednictvím stravy klíčová. Česnek také obsahuje antioxidanty, které chrání ledvinové buňky před poškozením. Přidáním česneku do jídla můžete zlepšit jeho chuť, aniž byste museli přidávat další sůl, což je prospěšné pro zdraví ledvin.

7. Olivový olej

Olivový olej je zdravý tuk, který obsahuje kyselinu olejovou, protizánětlivou mastnou kyselinu. Je také bohatý na polyfenoly a antioxidanty, které pomáhají chránit před záněty a oxidačním stresem, které mohou poškozovat ledviny. Olivový olej je skvělou alternativou k jiným olejům a tukům na vaření, zejména pro ty, kteří chtějí zlepšit funkci ledvin. Používání olivového oleje při vaření nebo jako zálivky do salátů může pomoci udržet zdravou hladinu krevního tlaku a snížit riziko poškození ledvin.

Zařazení těchto potravin do jídelníčku může významně přispět k lepšímu zdraví ledvin. Spolu s těmito změnami v jídelníčku je pro optimální funkci ledvin nezbytné udržovat hydrataci, snížit příjem sodíku a dodržovat vyváženou stravu. Před provedením významných změn ve svém jídelníčku se vždy poraďte s lékařem nebo odborníkem na výživu, zejména pokud již máte onemocnění ledvin.

Tento článek má pouze informativní charakter a není doporučením ani náhradou konzultace s odborníkem.

Leave a Response