Blog

8 dietních potravin, které způsobují přejídání

171views

Zelený koktejl, neslazené cereálie s lesními plody, sendvič s nízkotučným sýrem a kelímek přírodního jogurtu – zdá se, že přesně takhle si představujete ideální „zdravou“ svačinu. Bohužel… Nejenže žádný z těchto výrobků váš hlad nezasytí, ale naopak ve vás jen probudí chuť k jídlu.

Celozrnný chléb

Možná se jedná o jeden z největších potravinářských objevů poslední doby. Ukázalo se, že celozrnný chléb není tak dokonalý, jak si myslíte. Vůbec nezasytí hlad, a naopak může vést k ještě větší touze po jídle. Jde o to, že celozrnný chléb má vysoký glykemický index. Zvyšuje hladinu cukru v krvi ještě více než čokoláda. Když pak hladina cukru začne prudce klesat, zvýší se pocit hladu, což vede k přejídání. To má za následek přibývání na váze, a to v nejlepším případě.

Müsli

Cereálie s mlékem, zejména pokud jsou připraveny podle všech pravidel zdravé výživy, se zdají být ideální volbou pro rychlou a sytou svačinu. Bohužel je tento předpoklad zcela mylný. Nedávné studie prokázaly, že čím méně vody v potravinách je, tím méně jsou výživné.

Nyní z tohoto pohledu zhodnoťte obiloviny, ano, mají vysoký obsah vlákniny a vitamínů, ale bohužel vám nedají pocit sytosti. A ani mléko na tom nemůže nic radikálně změnit. Samozřejmě snídaně s ním bude vydatnější, ale ne o moc. Lepší je nahradit cereálie podobnou, ale sytější a „mokřejší“ kaší, například ovesnou.

Ovoce a bobuloviny

Ovoce by samozřejmě v jídelníčku nemělo chybět, ale naděje, že uspokojí hlad a zabrání přejídání, je pošetilá a marná. Už jen proto, že odborníci na výživu radí jíst je proto, aby se zrychlil metabolismus (čti čím rychleji se potrava stráví, tím dříve budete mít chuť na svačinu). Za druhé, ovoce obsahuje glukózu a fruktózu. Víte, co se stane, když vám stoupne hladina cukru v krvi a pak klesne na nulu…

Kyselá mléka

Další výrobek, který se zdá být ideální volbou pro jednoduchou a zdravou svačinu. Zdá se, že obsahuje bílkoviny, vápník a různé bakterie dobré pro trávení – člověk se diví, co je na tomto skvělém jogurtu špatného. No, přinejmenším se stejným obsahem cukru, ale hlavně – s jeho strukturou.

Jogurt je tekutý, nedá se rozkousat a do značné míry kvůli tomu ho náš mozek nevnímá jako plnohodnotnou potravinu a nevysílá signál uspokojení z toho, co jsme snědli. Z takového jídla se vám nedostane plného uspokojení a po několika hodinách bude tělo vyžadovat doplňky stravy. Aby byl jogurt skutečně výživný, musí být především bez přidaných dochucovadel (cukru). Také musí být co žvýkat – přidejte hrst ořechů nebo obilovin (zde skvělé).

Smoothies

Bylinné koktejly se zeleninou, ovocem a mandlovým mlékem jsou jistě dobré a zdravé, ale stejně jako jogurty jsou příliš řídké na to, aby tělo zasytily. Bylo prokázáno, že naše tělo nepočítá se všemi kaloriemi, které pocházejí z tekutých potravin. V důsledku toho se ukazuje, že přijímáním pouze polévek a koktejlů získáváme mnohem méně živin, než kdybychom dělali totéž, ale ve formě pevné stravy.

Saláty

Nevoláme po tom, abychom se vzdali svěží zeleně. Jen připomínáme, že sama o sobě není sytá. Naopak, probouzí chuť k jídlu a vzbuzuje touhu jíst. Aby byl salát výživný, přidejte do něj něco s bílkovinami, libové maso nebo rybu, nesolené ořechy, zeleninu nebo ovoce, olivový olej nebo dokonce sýr.

Mražený jogurt

Jsme si jisti, že stejně jako my rádi zakončíte oběd nebo večeři něčím sladkým. Zdá se nám, že je to ta poslední nota, která dá našemu tělu signál „už nemůžeš jíst“ stop. Do té doby je prostě všechno jinak. Nejenže jsou to prázdné kalorie, ale navíc obsahují cukr, který, jak víte, jen vyvolává pocit hladu. Mražený jogurt získal mezi příznivci zdravé výživy schvalovací titul dietní zmrzlina, ale doufejme, že vám teď dochází, že není o nic lepší než melta.

Omáčky

Pesto, salsa, guacamole – nezní to příliš nebezpečně, ale ve skutečnosti jsou právě tyto přísady zodpovědné za přejídání. Podle četných studií platí, že čím pestřejší je chuť jídla, tím více kalorií sníte. A co teprve ty omáčky, které obecně povzbuzují chuť k jídlu – obvykle obsahují různé směsi chilli.

Leave a Response