Blog

Hovězí kobe, šafrán, lanýže: jaké jsou nejdražší potraviny na světě?

190views

Jaké jsou příčiny vysokých cen potravin? Obvykle je příčinou nedostatek. Některé druhy ovoce a zeleniny lze pěstovat pouze v určitých regionech, takže jejich zásoby jsou omezené. Jiné se musí pěstovat pečlivě, aby splňovaly přísné požadavky a mohly se zařadit mezi nejlepší z nejlepších, píše BGNES.

Jedná se o jedny z nejdražších potravin na světě, ale je třeba mít na paměti, že ceny se mohou v jednotlivých ročních obdobích a zemích značně lišit.

Hovězí maso Kobe

Foto: iStock

Kobe je speciální druh hovězího masa, které se získává ze skotu Wagyu. Aby bylo možné hovězí maso označit jako Kobe, musí být skot narozen, chován a zpracováván v japonské prefektuře Hyogo na západě Japonska. Skot je krmen stravou bohatou na obiloviny, což přispívá k vyššímu obsahu tuku a křehké struktuře. Aby maso získalo označení „Kobe“, musí mít vysoký stupeň mramorování a vysokou kvalitu.

Normy jsou tak přísné, že se ročně na trh dostane pouze 3 000 až 4 000 kusů skotu plemene Kobe.

V USA může hovězí maso Kobe stát 25 až 50 dolarů za unci – a v restauracích i více. Například v restauraci COTE Miami stojí unce hovězího masa Kobe 76 dolarů. U tak drahé bílkoviny je nejlepší přenechat její přípravu vyškoleným kulinářům.

Bílé lanýže

Foto: iStock

Bílé lanýže, známé také jako lanýže Alba, patří mezi nejdražší druhy lanýžů na světě. Lanýže jsou jedlé spory jednoho z druhů podzemních hub. Bílé lanýže mají výraznou zemitou chuť s nádechem dubu a česneku. Často se drtí na hotové pokrmy, jako jsou těstoviny, rizoto nebo vejce.

Bílé lanýže se vyskytují především v italském Piemontu a v některých částech Chorvatska a Slovinska. Proč jsou drahé? Kvůli způsobu jejich pěstování. Lanýžové houby potřebují ke svému růstu zvláštní spojení s kořeny stromů. Houby pomáhají stromům sbírat vodu a minerály a stromy lanýžům dodávají cukry. Lanýže jsou také závislé na lesní zvěři, která je konzumuje a šíří jejich výtrusy pro rozmnožování. Tento zvláštní vztah vzájemné závislosti je velmi obtížné obnovit ve volné přírodě, a proto se lanýže pěstují hlavně pomocí píce, nikoliv plodin.

Proto jsou tak vzácné – a proto tak drahé. Jedna unce bílých lanýžů může stát až 250 dolarů.

Kaviár beluga

Foto: iStock

Kaviár je luxusní potravina, která se vyrábí z jiker nebo jiker jeseterovitých ryb. Obvykle se podává jako předkrm, nejčastěji na toastu, a často se k němu přidává zakysaná smetana, cibule a citron.

Nejdražším druhem kaviáru je kaviár beluga, získávaný z jeseterů běluh. Tato velká ryba často váží téměř 600 kilogramů a největší dosud zaznamenaný kus vážil 3 463 kilogramů.

VÍCE:

Výrazné rozšíření tření běluh je pro populace jeseterů nepříznivým jevem. Tento druh je nadměrně loven, což vedlo k jeho zařazení na seznam kriticky ohrožených druhů. To vedlo k prudkému nárůstu cen tření. A v USA je dovoz kaviáru z běluhy zakázán kvůli hrozbě jejího vyhynutí.

Pokud však toužíte po kaviáru, můžete si pořídit kaviár belugy chované v USA od společnosti Sturgeon AquaFarms na severu Floridy. Za 28 gramů (asi jednu unci) z jejich maloobchodního prodeje zaplatíte 830 dolarů.

Šafrán

Foto: iStock

Šafrán je koření, které se vyrábí ze sušených tyčinek květu šafránu krokusového. Má jedinečnou chuť a vůni, často popisovanou jako květinovou, medovou a lehce nahořklou. Pěstuje se hlavně v Íránu a je běžnou přísadou íránských, marockých a indických pokrmů. Najdete ho v receptech na rizoto, paellu a bujabézu.

Šafrán je váhově nejdražším kořením na světě, protože jeho sběr je náročný na práci. Z každého květu krokusu se vyprodukují pouze tři vlákna šafránu, která se musí jedno po druhém odstranit pinzetou.

VÍCE:

Do roku 2023 se šafrán bude prodávat za 10 až 20 dolarů za gram. Pokud je cena nižší než 10 dolarů za gram, jedná se pravděpodobně o padělek, stejně jako u kukuřičných hedvábných vláken nebo šafránu. Obvykle nejsou škodlivé, ale také neposkytnou chuť, kterou hledáte.

Ačkoli je velmi drahý, malé množství se hodí na dlouhou cestu.

Houby Matsutake

Foto: iStock

Houby Matsutake jsou v japonské kuchyni velmi ceněné a patří mezi nejdražší druhy hub na světě. Mají výraznou zemitou chuť a pevnou masitou strukturu. Sbírají se na podzim a mohou se jíst syrové nebo vařené v různých pokrmech, jako jsou polévky, dušená jídla a pokrmy z rýže.

Tyto velké houby pocházejí z Japonska, ale vyskytují se také v některých částech Číny, Koreje a v severozápadní pacifické oblasti Spojených států. Stejně jako lanýže je nelze spolehlivě pěstovat. Místo toho se sbírají z kořenů červených borovic.

Bohužel borovice, které houby ke svému růstu potřebují, poškozuje jistý druh škrkavky. V důsledku toho se výnosy těchto hub za posledních 70 let prudce snížily, což způsobilo prudký nárůst jejich ceny. Cena těchto hub může dosáhnout až 1 000 USD za kg.

Leave a Response