Blog

Potraviny, které by se měly jíst pouze do oběda

156views

Gastroenterolog Dmitrij Fedulov nedoporučuje jíst v noci potraviny, které způsobují nadýmání. Seznam může být individuální, ale obvykle mezi „provokatéry“ nadýmání patří luštěniny (hrách, čočka, fazole).

Večer je také vhodné vyhnout se bramborám, kukuřici, banánům, hroznovému vínu, hruškám a plnotučnému mléku. Tyto potraviny jsou příliš sladké, vedou k prudkému zvýšení hladiny cukru v krvi a přibývání na váze a také se špatně vstřebávají v těle, které je přes den unavené, vysvětluje lékař.

Endokrinoložka Anastasia Tarasco zdůraznila, že před spaním se budete muset vzdát kořeněných, slaných, sladkých jídel a potravin s vysokým obsahem sacharidů. Ty do rána povedou k nadýmání, těžkosti a únavě.

Odbornice na výživu Elena Borisovská navrhuje vyloučit k večeři všechny živočišné produkty včetně drůbeže a vajec. Podle ní vytvářejí nadměrnou zátěž pro trávicí trakt. Nejlepší je večeřet obiloviny a pečenou zeleninu. Místo mléka můžete vypít sklenici kefíru. Ani „povolené“ potraviny na večer by se však neměly jíst bezprostředně před spaním. Mezi jídlem a usnutím by měly uplynout alespoň 2-3 hodiny.

Co je nejlepší jíst na noc?

K večeři je lepší zařadit potraviny obsahující minimum sacharidů, protože pozdě odpoledne pravděpodobně nebudete příliš fyzicky aktivní. Kompletní večeře by měla obsahovat více bílkovin a vlákniny. Bílkoviny můžete získat z ryb, hub, libového masa a vajec bez másla. Z vajec je lepší odstranit žloutky.

Vlákninu získáte z čerstvé a dušené zeleniny, bylinek a některých druhů obilovin. Nejlepší přílohou k večeři založené na bílkovinách je salát z okurek a rajčat s cibulí, hlávkovým salátem, koprem a petrželkou nebo dušená cuketa, paprika, mrkev, lilek, květák nebo brokolice. Zároveň dbejte na to, aby hmotnost porce nepřesáhla 200-300 g a celkový obsah kalorií 25-30 % denní hodnoty. Obvykle je to asi 300 kcal.

Z večeře vylučte sladkosti včetně sušeného ovoce, velké množství živočišných tuků a všechny moučné výrobky.

Důležité: Tento článek nenahrazuje vyváženou stravu a konzultaci s odborníkem!

Leave a Response