Blog

Přírodní spalování tuků: 17 potravin, které vám do léta pomohou zhubnout

178views

Abyste zhubli, nemusíte si na ledničku dávat zámek. Stačí vědět, jaké potraviny proces hubnutí urychlí.

Co tedy můžete jíst, pokud se snažíte dostat do formy a chcete si udržet postavu? Možná budou fungovat právě tyto „negativně kalorické“ potraviny?

Proč jíme?

Proč by měl člověk vůbec jíst? Veškeré jídlo je především energie. Díky jídlu získáváme látky, které naše tělo potřebuje k duševní a fyzické činnosti. Kalorie jsou palivem, které může lidské tělo okamžitě spálit nebo uložit do zásoby.

Každý člověk má svůj vlastní příjem kalorií. Tento ukazatel závisí na charakteristikách energetického výdeje, rychlosti metabolismu a úrovni denní aktivity. Chcete-li zhubnout, musíte si vytvořit kalorický deficit.

Kalorie nejsou všechno

Je však důležité si uvědomit, že byste si neměli vybírat potraviny jen podle kalorií. Záleží stejně tak na množství kalorií jako na jejich kvalitě. Vždyť výrobky se stejnou výživovou hodnotou mohou mít různý poměr bílkovin, tuků a sacharidů, vlákniny a dalších látek. To znamená, že se budou různě střádat a budou mít pro naše tělo různý přínos.

Snědl jsem to a byl jsem celý den sytý

Existuje názor, že některé potraviny jsou tak nízkokalorické, že tělo vydává více energie na jejich trávení. To je však mýtus. Doslova neexistují potraviny, které by měly záporný obsah kalorií.

Existují však potraviny, které mají velmi nízký obsah kalorií a jsou bohaté na vlákninu.

Toto je příklad:

– listová zelenina;

– Šťovík;

– zelené fazolky;

– Mrkev;

– Zelí;

– petržel;

– kopr;

– okurka;

– Cuketa;

– brokolice;

– Rajčata;

– Ředkvičky;

– Červená řepa;

– Citrusy;

– ananasy;

– jablka;

– Celer.

Pro zrychlení metabolismu?

Mohou některé potraviny urychlit metabolismus? Často se uvádí, že tuto schopnost má grapefruit nebo ananas. Ve skutečnosti však metabolismus závisí především na individuálních tělesných vlastnostech, úrovni fyzické aktivity a stravě.

Na trávení těchto potravin vynakládá tělo mnoho energie a času. Z tohoto důvodu vám takové potraviny umožňují být dlouho sytí, pokud všechny tyto potraviny správně zkombinujete s bílkovinami, tuky a sacharidy.

Pak se dobře najíte, zhubnete a nebudete trpět neustálým hladem.

Čím klidněji budete jíst, tím dále se dostanete.

Důležitý bod pro ty, kteří chtějí shodit nadváhu. Jeden gram sacharidů a bílkovin obsahuje 4 kcal a tuk 9 kcal. Naše tělo však potřebuje pestrou stravu, která obsahuje všechny tři makroživiny.

Nepřehánějte to se snižováním denních kalorií. Příliš přísné omezení může mít opačný účinek. Nedostatek živin a energie může způsobit přibývání na váze a mnoho dalších nepříjemných následků.

Podvyživený člověk začne aktivně produkovat kortizol, který může rovněž způsobit přibývání na váze.

Leave a Response