Blog

5 potravin, které obsahují nejvíce vápníku – kromě mléka

140views

Sardinky: Sardinky jsou nejen plné omega-3 mastných kyselin, ale také skvělým zdrojem vápníku. V jedné porci o hmotnosti 92 gramů (3,75 unce) je obsaženo 30 % doporučené denní dávky vápníku. Sardinky jsou také bohaté na vitamin D, který je nezbytný pro vstřebávání vápníku, a jsou tak vynikající volbou pro zdraví kostí.

Tofu: Vyrábí se ze sójových bobů a je to všestranná a na živiny bohatá potravina. Je vynikajícím zdrojem vápníku rostlinného původu, zejména pokud se připravuje za použití síranu vápenatého jako koagulantu. V závislosti na značce a způsobu přípravy může tofu poskytnout až 20 % doporučené denní dávky vápníku v jedné porci o hmotnosti 3,5 unce (100 g). Tofu je také dobrým zdrojem bílkovin, takže je cenným doplňkem vegetariánské a veganské stravy.

Mandle: Mandle jsou nejen chutnou, ale také výživnou svačinkou bohatou na vápník. Čtvrt šálku (asi 35 gramů) mandlí poskytuje asi 10 % doporučené denní dávky vápníku. Jsou také bohaté na zdravé tuky, vlákninu a další důležité živiny, jako je vitamin E a hořčík. Mandle můžete jíst samotné, přidávat je do salátů nebo je použít jako křupavou polevu do jogurtu či ovesné kaše.

Zelí: Zelená listová zelenina je silnou potravinou, pokud jde o výživovou hodnotu, včetně obsahu vápníku. Porce jednoho šálku (asi 21 gramů) syrové kapusty nabízí přibližně 9 % doporučené denní dávky vápníku. Kapusta je také bohatá na vitaminy A, C a K, antioxidanty a vlákninu. Zařazení kapusty do salátů, koktejlů nebo dušených pokrmů je vynikajícím způsobem, jak zvýšit příjem vápníku i dalších důležitých živin.

Brokolice: Brokolice je další brukvovitá zelenina, která je překvapivě bohatá na vápník. Porce jednoho šálku (asi 91 gramů) vařené brokolice poskytuje asi 6 % doporučené denní dávky vápníku. Kromě toho je brokolice dobrým zdrojem vitaminu C, vitaminu K, vlákniny a různých antioxidantů. Zařazení brokolice do jídel, ať už vařených v páře, pečených nebo smažených, může významně přispět k celkovému příjmu vápníku a podpořit zdraví kostí.

Tyto alternativy jsou skvělou volbou pro lidi, kteří nesnášejí laktózu, jsou vegany nebo si jen chtějí zpestřit zdroje vápníku. Zařazením různých potravin bohatých na vápník do svého jídelníčku zajistíte splnění denní potřeby vápníku pro silné kosti a celkovou pohodu.

Leave a Response