Blog

Fytoživiny chrání před nemocemi: jak je získat

144views

Více:

Fytonutrienty jsou bioaktivní chemické prvky obsažené v potravinách, které zpomalují proces stárnutí a chrání před nemocemi. Fytonutrienty nejsou vitamíny ani minerály. V rostlinách slouží jako ochrana proti plísním, bakteriím, virům a škodlivým podmínkám prostředí.

Většina ovoce a zeleniny obsahuje fytonutrienty, které jim dodávají barvu, chuť, vůni a strukturu. Fytonutrienty mají silné účinky na posílení imunity, zlepšují komunikaci mezi buňkami, detoxikují a ničí rakovinné buňky, opravují poškozenou DNA a slouží také jako antioxidanty.

V některých potravinách jsou stovky druhů fytonutrientů a chemických látek. Mezi tyto fytonutrienty patří karotenoidy, flavonoidy, prebiotika, probiotika, sójové bílkoviny a mnoho dalších. Jak ale tyto nezbytné prvky fungují a které potraviny jsou na fytonutrienty bohaté?

Karotenoidy

Beta karoten je obsažen v jasně žlutém a oranžovém ovoci a zelenině, jako je dýně, papája, mrkev, sladké brambory nebo i zelená zelenina jako kapusta a brokolice. Beta karoten je spojencem antioxidantů, které chrání buňky a neutralizují volné radikály: nachází se v červeném ovoci a zelenině, jako jsou rajčata, meloun a guava. Tato látka může snižovat riziko vzniku rakoviny prostaty. Nachází se v zelené zelenině, jako je kapusta, zelí, špenát a kiwi, a výrazně přispívá k dobrému zdraví očí.

Flavonoidy jsou skupinou různých fytonutrientů, které se nacházejí ve všech druzích ovoce a zeleniny. Antokyany jsou antioxidanty, které zastavují poškození buněk způsobené volnými radikály. Podporují také imunitní systém a mozkové funkce. Tyto antioxidanty se nacházejí v tmavě zbarveném ovoci, jako jsou ostružiny, borůvky, třešně, hrozny, červené švestky, kiwi, jahody, kapusta a lilek.

Flavanoli – pomáhají srdci a chrání buňky před poškozením volnými radikály. Nacházejí se v jablkách, čaji, víně, čokoládě, kakau, hroznech a brokolici.

Flavanony – neutralizují volné radikály a škody, které způsobují v buňkách. Nacházejí se v citrusových plodech.

Proantokyanidiny – pomáhají zdraví srdce a močových cest. Nacházejí se v jablkách, kakau, brusinkách, jahodách, víně a arašídech.

Resveratrol – důležitý antioxidační doplněk. Nachází se v červených potravinách, jako je víno a hrozny.

Izothiokyanáty jsou látky obsahující síru, které dodávají některým druhům zeleniny aroma.

Sulfurofan – hraje antioxidační roli a zpomaluje poškození buněk prostřednictvím detoxikačního procesu. Nachází se ve speciálních druzích zeleniny, jako je kapusta, zelí, tuřín atd.

Fenoly – Kyselina ferulová je prospěšná pro zdraví srdce a očí a slouží jako podpora antioxidačních procesů na podporu buněk. Nachází se v jablkách, citrusových plodech a hruškách.

Kyselina ellagová – Neutralizuje volné radikály a chrání buňky. Nachází se v bobulovém ovoci, červených hroznech a kiwi.

Polyoly jsou skupinou nekalorických sacharidových sladidel bez cukru nebo jiných sladkých alkoholů používaných ve žvýkačkách, nápojích a náhradních sladidlech cukru. Snižují riziko vzniku zubního kazu.

Fytoestrogeny

Izoflavony – se nacházejí v sójových potravinách a zmírňují příznaky menopauzy, ale také pomáhají mozku, imunitnímu systému a zdraví kostí.

Lingani – podporují srdce a imunitní systém. Nacházejí se v potravinách bohatých na vlákninu, jako jsou: lněné semínko, žito, pšeničné otruby, ječmen, oves a zelenina.

Kyselina fytová – Pomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi a zdraví srdce. Neutralizuje volné radikály v buňkách.

Prebiotika a probiotika

Inulin, fruktooligosacharidy, polydextróza – zlepšují zdraví trávicího traktu a vstřebávání vápníku v těle. Nacházejí se v obilovinách, česneku, medu, cibuli a petrželi.

Laktobacily, bifidobakterie – podporují zdraví trávicího traktu a imunitu. Tyto látky najdete v jogurtu a dalších mléčných výrobcích.

Více:

Sójové bílkoviny – snižuje riziko ischemické choroby srdeční a nachází se v potravinách na bázi sóji.

Sulfidy/thioly – pomáhají zdraví srdce a imunitního systému. Detoxikují organismus a jsou obsaženy v cibuli, česneku, pórku, šalotce a zelené cibuli.

Dithioltiony – Podporují imunitní systém a jsou obsaženy v různých druzích zeleniny, například v kapustě.

Článek je informativní, pokud máte k tématu nějaké otázky, obraťte se na odborníka.

Leave a Response