Blog

Jak NEzalévat brambory

145views

Mnoho zahrádkářů tyto požadavky nedodržuje, a proto se nakonec připraví o šanci na bohatou úrodu. Existují dvě chyby, které by se nikdy neměly opakovat – přemokření po vyklíčení a nedostatek vláhy během rašení a kvetení.

Dvě chyby při zalévání brambor

První chybou je přemokření po vyklíčení. V tomto období by měl zahradník brambory chránit před nadměrnou vlhkostí. Jinak se na rostlině vytvoří povrchový kořenový systém. A pak bude plodina zranitelnější vůči vysokým teplotám a suchu. Zalévání byste se měli vyhnout, dokud sazenice nedosáhnou výšky 10 cm.

Nedostatek vláhy během rašení a kvetení je druhou chybou. V těchto obdobích rostlina potřebuje hodně vody. Pokud se rostlina na konci rašení a na začátku kvetení setká s nedostatkem vláhy, hlízy budou malé a „vodnaté“. V této době by měl každý keřík dostat alespoň 10 litrů vody. Tento postup by se měl provádět 1-2krát týdně.

Pokud je venku počasí +30 – +35 stupňů a je doprovázeno silnými srážkami, neměli byste brambory zalévat. Pokud jsou však deště krátkodobé, pak toto množství vody nebude pro zahradní plodiny dostačující. Půda nemá čas absorbovat potřebné množství vlhkosti, což znamená, že se voda nedostane ke kořenům.

Zalévání je životně důležité při dlouhodobém horku bez deště po dobu několika týdnů nebo déle.

Chcete-li zjistit, zda vaše rostlina potřebuje zalévat, musíte se pozorně podívat na keře brambor. Zalévání je nutné v následujících situacích:

  • Když si všimnete, že keříky již nerostou.
  • Stonky rostliny změkly a vypadají slabě a letargicky.
  • Listy jsou prořídlé a světle zelené nebo žlutozelené.
  • Pokud se na listech objeví zčernalé a uschlé špičky.

Nedostatek vláhy lze určit také podle stavu půdy. Vypadá to jako krusta s velkými prasklinami.

Důležité: musíte mít na paměti, že brambory potřebují zálivku zejména v době květu. Toto období je pro rostlinu velmi důležité, protože v této fázi se tvoří hlízy. Brambory se doporučuje zalévat nejen za horkého počasí, ale také v období bez srážek.

Při pokusech o zalévání brambor během sucha někteří zahrádkáři mění půdu v bažinu. To by se nemělo dělat, v takových podmínkách se zvyšuje riziko houbových chorob.

Leave a Response