Blog

Jak správně užívat kořen kozlíku lékařského?

144views

Kozlík lékařský je vytrvalá bylina se silným dutým oddenkem a květenstvím šeříkových nebo růžových květů. Roste ve vlhké půdě v blízkosti řek, jezer a bažin téměř kdekoli. Připravovat léčivé suroviny z kozlíku lékařského bez jeho přesné znalosti je obtížné, a dokonce zbytečné. Farmaceutický průmysl vyrábí obrovský seznam léků různých forem a použití s využitím byliny, extraktů a výtažků z ní.

Nejznámějšími přípravky z této byliny jsou kozlíková tinktura a tablety s kozlíkovým extraktem.

Indikace pro použití kozlíku lékařského

1. Úzkost.

2. Úzkost.

3. Porucha spánku způsobená nervovým napětím.

Jak užívat kozlík lékařský: zda jít k lékaři

Valeriánské tablety a tinktura se užívají na lékařský předpis v závislosti na formě a složitosti onemocnění. V komplikovanějších případech se jako doplňková léčba používají výtažky z kozlíku lékařského. Tuto metodu však nelze považovat za zastaralou. Léty prověřený kozlíkový extrakt se v medicíně stále hojně používá. Přípravky z lékárny jsou dostupné bez lékařského předpisu.

Jak užívat kozlíkový extrakt: výhody a nevýhody

V běžných případech, kdy se potřebujete zklidnit, například před důležitou událostí, můžete vypít 2 tablety drogy a zředit je vodou. Účinek můžete pocítit nejpozději do půl hodiny. Kozlík lékařský nezpůsobuje ospalost, a proto není nebezpečný při rizikových povoláních. Není kontraindikován ani u dětí.

Jak správně užívat kozlík lékařský: v kolik hodin

Užívání léků na bázi kozlíku lékařského se provádí před spaním.

Lze použít odvar z kořenů, který se vaří půl čajové lžičky na sklenici vroucí vody, trvá 20 minut.

Před spaním užijte třetinu šálku.

Děti by měly dávku snížit na polovinu.

Jak užívat kozlík lékařský: dávkování

Není zvykem počítat objem kozlíkové tinktury na lžíce. Lékárenská tinktura se užívá po 30 kapkách zředěných v polovině sklenice vody. Tinktura má nepříjemnou chuť a štiplavý zápach.

Při pití můžete přidat med nebo sirup z bobulí.

Jak dlouho můžete kozlík lékařský užívat?

Přípravky na bázi kozlíku lékařského jsou díky svému přírodnímu složení považovány za neškodné. Na rozdíl od mnoha léčivých přípravků tohoto spektra účinku neobsahují opiátové látky. A proto a závislost na nich není možná.

Délka užívání valeriánových přípravků je dána nutností. Možné je jak jednorázové užívání při náročných situacích vyžadujících nervové vypětí, tak dlouhodobé užívání až do úplného vyléčení.

Leave a Response