Blog

Jak zvýšit své šance na otěhotnění

139views




Foto: iStock



Snažíte se ? Možná vás zajímá, zda můžete udělat něco pro to, abyste si početí usnadnili. Některé věci možná nemůžete ovlivnit nebo potřebujete lékařskou pomoc. Patří mezi ně zdravotní problémy, které ovlivňují vaši schopnost otěhotnět. Plodnost však mohou ovlivnit i vaše volby v oblasti životního stylu. Zde je to, co byste měli vědět.

Co je to ženská plodnost?

Ženská plodnost je schopnost otěhotnět. Pokoušeli jste se s partnerem otěhotnět sexem bez antikoncepce alespoň rok bez úspěchu? Pokud během této doby neotěhotníte, může vás to přimět k zamyšlení, jak moc jste plodná. Obavy nebo problémy s plodností se mohou týkat každého.

Více informací naleznete zde:

Co způsobuje problémy s plodností u žen?

Mezi faktory, které mohou ovlivnit plodnost žen, patří:

  • Problémy s uvolňováním vajíček, tzv. ovulací, nebo problémy s pravidelnou menstruací. Hormonální stavy mohou ovlivnit uvolňování vajíček z vaječníků. Mezi tyto stavy patří syndrom polycystických vaječníků, vysoká hladina hormonu prolaktinu a onemocnění štítné žlázy. Dalšími stavy, které mohou ovlivnit ovulaci nebo menstruaci, jsou špatně kontrolovaná cukrovka a některá autoimunitní onemocnění, jako je lupus.
  • Stavy dělohy nebo děložního čípku. Patří mezi ně výrůstky v děloze, jako jsou polypy nebo myomy.
  • Poškození nebo ucpání vejcovodů. Může se jednat o jeden nebo oba vejcovody, kterými vajíčka putují z vaječníků do dělohy. Tyto vejcovody jsou vejcovody. Příčinou je často pánevní zánětlivé onemocnění.
  • Tkáň, která pokrývá vnitřek dělohy, roste mimo dělohu. Tomu se říká endometrióza.
  • Předčasná menopauza, nazývaná také primární selhání vaječníků. K tomu dochází, když vaječníky přestanou pracovat a menstruace ustane před 40. rokem věku.
  • Pásy zjizvené tkáně, které spojují orgány dohromady. Tyto pruhy se nazývají pánevní nebo děložní srůsty. Mohou se objevit po pánevní infekci, zánětu slepého střeva nebo operaci břicha či pánve.
  • Stárnutí. Čekání na pokus o otěhotnění může snížit šanci na otěhotnění. S blížící se čtyřicítkou ztrácíte vajíčka rychleji. A vajíčka, která máte, mají menší šanci na oplodnění.

Více informací:

Co mohu udělat pro zvýšení své plodnosti?

Pomůže vám zdravý životní styl. Podnikněte následující kroky:

  • Udržujte si zdravou váhu. Přílišná nadváha nebo podváha vám může bránit v uvolňování vajíček, tzv. ovulaci, a v pravidelných cyklech.
  • Předcházejte pohlavně přenosným infekcím. Infekce, jako jsou chlamydie a kapavka, jsou hlavní příčinou neschopnosti otěhotnět.
  • Snažte se nepracovat na noční směny. Práce na noční směny po celou dobu může ovlivnit hladinu vašich hormonů. To může zvýšit riziko nedostatečné plodnosti. Pokud pracujete na noční směny, snažte se v době, kdy nepracujete, dostatečně spát.

Je nepravděpodobné, že by vám stres bránil v otěhotnění. Stres však neprospívá vašemu zdraví. Přemýšlejte o způsobech, jak stres snížit. Vyzkoušejte meditaci, hluboké dýchání, jógu nebo jiné aktivity, které snižují a zvládají stres při snaze o početí.

Co je zakázáno?

Chcete-li chránit svou plodnost, dodržujte následující zásady zdravého životního stylu:

  • Nekouřte. Užívání tabáku je spojeno s nižší plodností. Kouření stárne ve vaječnících, čímž se předčasně spotřebovávají zásoby vajíček. Pokud kouříte, požádejte svého lékaře, aby vám pomohl přestat kouřit.
  • Při snaze otěhotnět omezte alkohol nebo se mu vyhněte. Silné pití alkoholu je spojeno s vyšším rizikem problémů s ovulací. Chcete-li pomoci při snaze otěhotnět, přestaňte pít alkohol. Nepít alkohol je nejlepší volbou při snaze otěhotnět a během těhotenství.
  • Omezte kofein. Zdá se, že pití méně než 200 miligramů kofeinu denně nemá vliv na možnost početí. Toto množství představuje jeden nebo dva šálky kávy o objemu 6 až 8 uncí denně.
  • Necvičte příliš intenzivně ani příliš dlouho. U lidí se zdravou hmotností může příliš těžké cvičení ovlivnit ovulaci a snížit hladinu hormonu progesteronu. Pokud chcete brzy otěhotnět, zvažte omezení těžkého cvičení, jako je běh nebo rychlá jízda na kole, na méně než pět hodin týdně a méně než 60 minut denně.
  • Vyhýbejte se toxinům. V životním prostředí se vyskytuje mnoho toxinů. Patří mezi ně pesticidy, rozpouštědla pro chemické čištění a olovo. Mohou poškodit plodnost. Buďte si těchto toxinů vědomi a poraďte se s členem svého zdravotnického týmu, jak omezit jejich působení.

Další informace z časopisu ZDRAVÍ:

Štítky:
Těhotenství otěhotnění

Leave a Response