Blog

Mějte ji na poličce: Produkt, který vás ochrání před demencí

120views

Je ovšem nepravděpodobné, že by vás před demencí zachránilo jen správné stravování. V každém případě však platí, že čím více uděláte pro zdraví mozku, tím větší máte šanci vyhnout se demenci ve stáří.

Podle toxikologa Michaila Kutuchova pomáhá tak oblíbený produkt, jako je olivový olej, chránit mozek před změnami souvisejícími s věkem a úbytkem kognitivních funkcí. Za své neuroprotektivní vlastnosti vděčí sloučenině oleokanthal, kterou obsahuje. Měli byste ji však hledat v nerafinovaném extra panenském olivovém oleji.

Extra panenský olivový olej není dobrý jen pro zdraví mozku. Profesor Kutushov vyjmenoval dalších šest dobrých důvodů, proč tento produkt častěji zařazovat do svého jídelníčku.

Pomáhá v boji proti zánětům. Tento olej obsahuje antioxidanty – polyfenoly, které pomáhají chránit tělesné buňky před poškozením volnými radikály, jež přispívají ke vzniku chronických onemocnění.

Zvyšuje ochranu proti infekcím. Olivový olej má také antibakteriální a antivirové účinky, což pomáhá našemu imunitnímu systému být ve střehu a předcházet infekcím.

Zvyšuje hladinu „dobrého“ cholesterolu (HDL) v krvi a snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu (LDL) . To je způsobeno mononenasycenými tuky obsaženými v oleji.

Zlepšuje kontrolu hladiny cukru v krvi. Za tuto vlastnost vděčí olej také mononenasyceným tukům ve svém složení. Ty pomáhají zpomalovat vstřebávání cukru do krevního oběhu, což vede ke zlepšení kontroly hladiny cukru v krvi a snížení inzulínové rezistence u lidí s cukrovkou 2. typu.

Zlepšuje trávení a zabraňuje zácpě. Olej působí jako mazivo pro trávicí trakt a pomáhá žlučníku produkovat více žluči, která je potřebná k trávení tuků.

Pomáhá při léčbě kožních onemocnění – ekzémů, lupénky. Podle lékaře by lidé s těmito onemocněními měli tento olej rozhodně zařadit do svého jídelníčku. Má hydratační a protizánětlivé vlastnosti, je bohatý na vitamin E a antioxidanty.

Olivový olej je také velmi užitečný pro vnější použití v kosmetice.

Leave a Response