Blog

Proč byste měli čistit kávovar častěji, než si myslíte – vyzkoušejte tento účinný trik hospodyňky

139views

 

Nechutná vaše káva stejně? Může to být proto, že se v ní začaly množit bakterie, plísně a houby. Zde je návod, jak snadno vyčistit kávovar pomocí octa.

Začala vaše káva chutnat divně nebo dokonce špatně? Pak je možná načase, abyste svůj kávovar pořádně vyčistili. Faktem je, že mnoho kávovarů je plných bakterií a podle studie společnosti NFS International jsou houby a plísně přibližně v každém druhém kávovaru. Stejná studie zjistila, že v mnoha kávovarech je více bakterií než na záchodovém prkénku nebo na klice koupelnových dveří.

Vzhledem k množství bakterií, které se v kávovaru hromadí, je dobré kávovar pravidelně čistit a odstraňovat z něj vodní kámen, nejlépe jednou měsíčně. Součásti, jako je nádoba na kávu a víko, by se však měly umývat každý den.

Čištění kávovaru octem

V obchodech si můžete koupit čisticí prostředky, ale stejně jako u většiny věcí v domácnosti můžete použít i ocet. Ten účinně odstraňuje vodní kámen z kávovaru a zajistí jeho zářivou čistotu.

Jak na to:

  1. Do kávovaru vložte filtr. Naplňte nádobu na vodu stejným dílem octa (12 %) a vody. Zapněte kávovar. Když v nádobě zůstane polovina směsi, opět jej vypněte.
  2. Kávovar s octem nechte asi 30 minut stát. Poté kávovar opět zapněte.
  3. Když je nádržka na vodu prázdná, doplňte ji pouze vodou. Vyměňte filtr. Postup opakujte dvakrát.
  4. Umyjte džbán pomocí mycího prostředku a houbičky.
  5. Otřete vnější část kávovaru hadříkem.

 

Leave a Response