Blog

Rostliny, které rostou nejlépe vedle thuje

156views

Nízké rostliny, které krásně kvetou, by byly ideální pro výsadbu v blízkosti tújí. Zde byste měli především vybrat květiny, které nemají agresivní kořenový systém.

A pak je třeba věnovat pozornost tomu, zda tyto rostliny budou dobře růst v mírně kyselé půdě s častou zálivkou. Nejlepší volbou je pelargonie. Můžete však vysadit také fialky a delfinie.

Jediné, co musíte udělat, je vybrat si pouze „neagresivní“ rostliny. Z tohoto důvodu byste neměli volit liány s aktivním růstem; mnohem vhodnější jsou bylinné a polokeřovité plaménky.

Thuja může sloužit také jako opora pro popínavé rostliny, a když vykvetou, naskytne se vám velmi zajímavý pohled.

Dobrým nápadem jsou také listnaté keře. To může být úžasná možnost pro lidi, kteří mají živý plot z tújí. Pak se proti zelenému plotu dokonale vyjímá kvetoucí rododendron nebo forzýtie. Vedle tújí by také skvěle vypadaly hortenzie.

Jak vybrat místo pro túje?

Všechny túje mají rády mírný polostín. Pro správnou výsadbu tújí je také důležité vybrat místo chráněné před větrem. Tyto rostliny nemají rády místa s otevřeným sluncem, protože to může způsobit úpal a vést k nedostatku vláhy.

Jak správně vysadit túje?

Musíte vykopat jámu úměrnou kořenu. Je vhodné zajistit drenáž. Připravte si směs: travní zemina, písek, rašelina. Doporučuje se směs opatřit komplexním minerálním hnojivem pro jehličnany. Díru zvlhčete vodou. Rostlinu zasaďte. Kořenový krček sazenice by měl být na úrovni země.

Při výsadbě živého plotu z tújí by vzdálenost mezi stromy měla být alespoň 50 cm, ale ne více než 1 m.

Správná péče o thuje

Zajistěte rostlině pravidelnou zálivku: ne často, ale dostatečně, aby byl zavlažován celý kořenový systém. V létě byste měli půdu dospělé rostliny zvlhčovat alespoň jednou týdně, na jaře a na podzim postačí jednou za měsíc. Sazenice vyžadují častější zálivku. Například pro túje vysoké asi 1 metr budete venku potřebovat 1-1,5 vědra vody, pro větší rostliny alespoň dvě vědra. Jednodušší je však nasadit na 10-15 minut nízkotlakou hadici na zalévání.

Všechny thuje mají rády postřik a mlžení koruny. To stimuluje bujný růst koruny stromu a odstraňuje prach a hmyz. Je nutné to provádět až po setmění, jinak hrozí vysoké riziko popálení jehličím.

Půda kolem rostliny vyžaduje pravidelnou péči: okopávání a odstraňování plevele. Důležitý je také řez koruny. Odstraňují se uschlé a poškozené výhony. K hnojení nelze používat hnůj nebo slepičí trus.


Leave a Response