Dopřejte si šálek horkého čaje nebo oblíbené kávy, udělejte si pohodlí s rodinou a uspokojte své mlsné jazýčky. Tento recept na luxusní potopenou buchtu s pudinkem a jahodami je tím pravým. Chutná pochoutka, na kterou budete potřebovat jen pár ingrediencí. Sladkou tečku v podobě chutné buchty ocení každý a vy si ji okamžitě zamilujete!
Pokud máte také nějaký oblíbený recept, určitě ho napište do naší skupiny na Facebooku a navštivte skupinu, kde každý den najdete spoustu skvělých receptů.
Lepkavá buchta s pudinkem a jahodami
Co budeme potřebovat:
Pudink:
- 750 ml mléka
- 3 lžíce cukru
- 2 vanilkové pudinky
Dvoubarevné těsto:
- 4 bílky + špetka soli
- 4 žloutky
- 200 g moučkového cukru
- 100 ml vlažné vody
- 100 ml oleje
- 250 g polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 2-3 lžíce kakaa nebo podle chuti
Náplň:
- čerstvé jahody – podle chuti
Poleva:
- 1 smetana ke šlehání 33%
- 1 vanilkový cukr
- 200 ml zakysané smetany 16%
Na zdobení:
Jak postupovat:
1. Nejprve oddělte bílky a žloutky do dvou misek. Do mísy s bílky přidejte špetku soli – ušlehejte je do tuha a dejte stranou se žloutky.
2. Pudink: Do hrnce dáme cukr, přidáme vanilkové pudinky a zalijeme mlékem – mícháme a vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Když je pudink uvařený, přelijte ho do misky, přikryjte potravinovou fólií a nechte vychladnout.
3. Těsto: Do mísy se žloutky přidejte moučkový cukr, šlehejte a postupně přidávejte vlažnou vodu. Poté do mísy přilijeme olej, přidáme polohrubou mouku, prášek do pečiva a ochutíme vanilkovým cukrem. šleháme do hladka, poté vmícháme ušlehané bílky – lehce promícháme.
4. Vzniklé těsto rozdělíme na 2 stejné díly a do jednoho dílu vmícháme kvalitní kakao – dobře promícháme.
5. Připravte si plech s trochou vody a vyložený pergamenem. Nejprve nalijeme 1/2 světlého těsta, pak lžící rozetřeme kakaové těsto, poté nalijeme připravený krém a na něj naaranžujeme půlky čerstvých jahod.
6. Pečeme v předehřáté troubě nejprve 30 minut při 160 °C a poté 30 minut při 170 °C. Po upečení nechte koláč vychladnout.
7. Poleva: 33% smetanu ke šlehání nalijte do sklenice nebo odměrky a vyšlehejte. Poté přidejte vanilkový cukr a přidejte 16% zakysanou smetanu – dobře promíchejte.
8. Získanou polevu nalijte na vychladlý dort, jemně ji rozetřete a uhlaďte. Nakonec povrch dortu posypeme prosátým kvalitním kakaem a ozdobíme čerstvými jahodami.
9. Luxusní potopený dort s krémem a jahodami podávejte s láskou, velkou chutí a radostí.
Přátelé, přejeme vám dobrou chuť!