Harlekýn na plechu je sladký dezert, který se skládá ze dvou vrstev křupavého korpusu a vrstvy krémové náplně. Výsledný dezert se pak zdobí pařížskou a lehkou šlehačkou.
Zde je uveden podrobný postup přípravy tohoto sladkého dezertu:
Ingredience na korpus:
- 5 vajec (rozdělených na bílky a žloutky)
- 250 g cukru
- 100 ml vlažné vody
- 100ml oleje
- 1 prášek do pečiva
- 250 g hladké mouky
Postup pro kůrku:
1) Předehřejte troubu na 180 °C.
2) Rozdělte vejce na bílky a žloutky.
3) Bílky ušlehejte do tuha.
4) Ke žloutkům přidejte cukr a vyšlehejte do pěny.
5) Přidejte vlažnou vodu a olej a důkladně promíchejte.
6) Do směsi postupně přidejte mouku a prášek do pečiva a důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
7) Nakonec do těsta opatrně vmíchejte sníh z bílků.
8) Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a uhlaďte ho.
9) Pečte 20-25 minut, dokud není kůrka zlatavá.
Ingredience na nutellový krém:
- 600 ml mléka
- 2x vanilkový pudink
- 3 lžíce cukru
- 250 g másla
- Nutella podle chuti
Postup pro přípravu krému Nutella:
1) V hrnci smíchejte pudinkový prášek, cukr a malé množství mléka, až vznikne hladká směs.
2) Postupně přidejte zbytek mléka a za stálého míchání přiveďte k varu.
3) Snižte teplotu a vařte směs, dokud nezhoustne.
4) Směs odstavte a nechte vychladnout.
5) V míse vyšlehejte máslo do pěny.
5) Do vychladlého krému postupně vmíchejte máslo a Nutellu, až vznikne hladká směs.
Sestavení dezertu:
1) Korpus nechte vychladnout na mřížce.
2) Korpus potřete nutellovým krémem a uhlaďte do rovnoměrné vrstvy.
3) Dezert ozdobte pařížskou a lehkou šlehačkou podle potřeby.
Z jednoho plechu se získá 4x šlehačka, dvakrát bílá a dvakrát tmavá.
Harlekýn na plechu je hotový! Podávejte ji nakrájenou na porce a vychutnejte si sladkou chuť a krémovou konzistenci. Tento dezert se skvěle hodí pro slavnostní příležitosti nebo jako pohoštění k odpolední kávě.