Recepty na jídlo

Skvělé hospodské brambory s krkovicí a smetanou – tradiční francouzské brambory se mohou schovat!

96views

Připravte si vynikající hospodské brambory s krkovicí a smetanou, které zastíní i tradiční francouzské brambory. Tento recept kombinuje lahodnou chuť šťavnaté krkovice a smetanové smetany s dokonale propečenými bramborami. Je to ideální volba pro vydatný oběd nebo večeři, která potěší každého milovníka dobrého jídla. Vyzkoušejte tento recept a vneste do svého domova kousek české hospodské kuchyně!

Pokud máte i vy nějaký oblíbený recept, určitě nám o něm řekněte v naší skupině na Facebooku a navštivte skupinu , kde každý den najdete spoustu skvělých receptů.


Hospodské brambory s krkovicí a smetanou

Co budeme potřebovat:

  • 1,2 kg brambor
  • 400 g uzené krkovice
  • 100 g eidamu 30%
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 2 vejce
  • 100 ml vývaru
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 30 g vepřového sádla
  • máslo
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • muškátový oříšek
  • tatarská omáčka
  • pažitka (nebo petržel)

Jak postupovat:

1. Do hrnce nalijte vodu a přidejte brambory a dvě vejce. Přikryjte pokličkou a vařte (vejce 10 minut, brambory asi 20 minut).

2. Uzenou krkovici nakrájejte na přibližně 1 cm velké kostky.

3. Na pánvi rozpusťte sádlo, přidejte maso a lehce ho orestujte.

4. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kostičky. Česnek nakrájejte na plátky. Přidejte cibuli na pánev s krkovicí, promíchejte a lehce osmahněte. Poté přidejte nakrájený česnek a promíchejte.

5. Formu na pečení vymažte máslem. Uvařené brambory a vejce oloupejte. Vejce nakrájejte na tenké plátky.

6. Třetinu brambor nakrájejte na plátky a rozložte je na dno formy. Přidejte polovinu osmaženého masa s cibulí a česnekem. Poté rovnoměrně rozdělte jedno nakrájené vejce.

7. Přidejte další vrstvu brambor a osmaženého masa, pak zbývající vejce a poslední vrstvu brambor.

8. Plech přikryjte a vložte do předehřáté trouby. Pečte asi 10 minut při 190 °C.

9. Vejce rozbijte do mísy, přidejte smetanu a vývar. Dochutíme solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem. Směs důkladně promíchejte.

10. Po uplynutí času posypte brambory strouhaným sýrem.

11. Přilijte smetanovou směs a přidejte kousek másla.

12. Brambory pečte odkryté asi 35 minut při 190 °C.

13. Do mísy s tatarskou omáčkou přidejte nasekanou pažitku, pepř a sůl. Dochuťte trochou citronové šťávy, promíchejte a dejte na půl hodiny do lednice.

14. Hotové brambory podávejte s omáčkou, oblíbenou zeleninou a pažitkou.

Hotovo! Dobrou chuť!

VIDEO RECEPT:

Leave a Response