Recepty na jídlo

Co snídá odborník na výživu? Tohle jídlo ho neomrzelo už 15 let.

153views

Jak víte, snídaně je nejdůležitějším jídlem. Jak ji ale připravit, aby byla nejen chutná, ale především zdravá? Odborník na výživu Dr. Michal Wrzosek se s vámi podělí o své tipy, jak připravuje stejné jídlo už 15 let, ale ještě ho neomrzelo.

Vyzkoušejte proteinovou snídani a získejte potřebnou energii na celé dopoledne:

Proč je snídaně tak důležitá?

přinejmenším z několika důvodů. Především pomáhají zrychlit metabolismus a dodávají vám energii potřebnou k plnění každodenních povinností. Zdravá snídaně navíc zlepšuje paměť a koncentraci, pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu a snižuje riziko metabolických onemocnění – cukrovky, nadváhy nebo obezity.

Vynechání snídaně není dobrým řešením, protože hladina cukru v krvi je po nočním odpočinku obvykle nízká, takže ji musíte co nejdříve zvýšit, abyste si udrželi energii. Důležité je však vyvážit živiny v prvním denním jídle. Bohužel s tím máme obvykle problémy.

Snídaně nemusí být velká!

Nejlepší je snídat do hodiny po probuzení. Nemusí to být velké jídlo, ale mělo by obsahovat správný poměr sacharidů, tuků, bílkovin a vlákniny. Pokud chcete zhubnout, je lepší vyhnout se sladkým výrobkům ze zpracované mouky (koblihy, kynuté koláče, pizza).

Snídaně podle dietologa v různých variantách

Dietolog Dr. Michal Wrzosek pracuje nejen přímo s pacienty, ale také radí na , kde předává znalosti o zásadách zdravé výživy. V jednom ze svých videí prozrazuje, jak vypadá jeho snídaně. Odborník na výživu přiznal, že už téměř 15 let jí každé ráno to samé, ale s různými obměnami, takže ho toto jídlo nikdy neomrzí. Nejčastěji sahá po sendvičích.

Základem jeho snídaně jsou bílkoviny. Michał Wrzosek uvádí jako nejlepší zdroj bílkovin sýr cottage, mozzarellu light, pastu tofu a vejce. Další důležitou součástí dietářovy snídaně je zelenina, nejlépe ve dvou vrstvách. První je zelená listová zelenina. Může to být rukola, která má bohatý nutriční profil. Obsahuje řadu vitaminů skupiny B, vitamin K, vitamin A, vitamin C, vápník, železo, draslík a hořčík. Druhou vrstvu tvoří další zelenina – rajčata, papriky nebo okurky.

Zdravá snídaně podle dietologa – příklad pro inspiraci

Michał Wrzosek ukázal svůj košík, který obsahoval potraviny tvořící základ jeho snídaně. Obsahoval žitný chléb, čerstvý sýr, rukolu, mozzarellu light a rajče.

Poslední položkou bylo avokádo, které je neocenitelným zdrojem nenasycených mastných kyselin, jež pomáhají snižovat hladinu LDL cholesterolu v tepnách. Navíc díky němu je sendvič méně suchý, což bude pro mnoho lidí určitě přidanou hodnotou.

Zdravá avokádová a vaječná pomazánka k snídani i večeři. Všechny ingredience a postup najdete v krátkém videu (zdroj: recepty.sk):

ONP / TATIANA NAKLICKA

Leave a Response