Vepřová krkovice pečená s omáčkou ze sádla: Když ji takto upečete, bude ještě šťavnatější.
Pokud máte doma celou vepřovou krkovici, upečte ji v troubě a zároveň získejte základ pro chutnou omáčku.
Chutná, šťavnatá a v našich kuchyních opravdu oblíbená vepřová krkovice na báječné způsoby.
Pečení masa v sáčku
Určitě jste již nějaký kus masa v pečicím sáčku měli. Speciální průhledné kapsy v troubě zajistí, že pečené maso zůstane díky cirkulujícím šťávám krásně šťavnaté.
A přesně tuto metodu dnes použijeme. Stačí krkovici naložit na 4 až 12 hodin do dobré marinády, pak ji přendat do sáčku, zabalit do alobalu a upéct. Díky tomuto dvojímu zabalení bude pečeně opravdu šťavnatá a chutná.
TIP: Pokud nemáte po ruce sáček na pečení, můžete ho snadno nahradit sáčkem na pečení. zhruba dvoumetrovým kusem pergamenového papíru., který namočíte, vyždímáte a zabalíte do něj marinované maso.
Nezapomeňte si odložit stranou asi 2 až 3 lžíce chutného vývaru, ze kterého lze velmi rychle a snadno připravit omáčku, zatímco maso po uvaření odpočívá. Jak připravit omáčku z tuku, jak dlouho péct krkovici v troubě a jakou marinádu použít na dochucení, se dozvíte v našem receptu níže.
Hovězí, vepřové a kuřecí maso připravené jedním z nejchutnějších způsobů.
Vepřová krkovice pečená s omáčkou ze sádla
Budeme potřebovat: 1,5 kg celé vepřové krkovice, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíce francouzské hořčice, 6 stroužků česneku, 2 lžičky soli, 1 lžička mletého černého pepře, lžíce balzamikového octa nebo citronové šťávy, nasekané bylinky (tymián rozmarýn a majoránka).
Na omáčku: 2 až 3 lžíce tuku z pečeného masa, 100 ml bílého vína, 200 ml zeleninového vývaru nebo vody, 50 g másla, snítka čerstvého nebo půl lžičky sušeného tymiánu, sůl, mletý černý pepř.
Postup:
1) V míse smíchejte ingredience na marinádu: olej, hořčici, česnek, sůl, pepř a nasekané bylinky. Krkovičku v marinádě dobře obalte, přikryjte fólií a dejte na 4 až 12 hodin do chladničky.
2) Později rozehřejte troubu na 180 °C, naložené maso vložte do pečicího sáčku, uzavřete jej z obou stran sponkami nebo provázkem, zabalte do alobalu (nejlépe dvou vrstev), vložte do pekáče a pečte v troubě asi 100 minut, poté alobal i sáček z vrchu rozřízněte, otevřete jej tak, aby šťáva zůstala v alobalu, a pečte dalších 10 až 15 minut.
3) Uvařené maso přendejte na talíř, přikryjte fólií a nechte 20 minut odpočívat. Mezitím přecedíme asi 2 až 3 lžíce vývaru do hrnce, přidáme tymián, víno a vývar a vše společně vaříme, dokud se objem nezmenší asi na polovinu. Pak omáčku podle potřeby osolte a opepřete, odstavte a rozpusťte v ní máslo.
Krkovici nakrájejte na tenké plátky a podávejte ji přelitou omáčkou. Ideální přílohou jsou pečené nebo opečené brambory nebo dušená rýže.
Vyzkoušejte také chutné recepty na vepřové kari. Tyto obědové inspirace jsou vynikající: