Víte, co vaše trouba dokáže? Začněte používat i tyto běžné funkce a připravte si maso a koláče mnohem chutnější.
Ruku na srdce! Kolik programů na své troubě pravidelně používáte? Pokud je vaše odpověď jeden, čtěte dále:
Dále v článku se věnujeme také samočisticím funkcím trouby. Pokud však zjistíte, že se jedná o opravdu odolné připálení, následující rady vám určitě pomohou:
často se řídíme určitými kritérii. Mezi nejdůležitější patří cena, energetická třída a také počet funkcí. Při nákupu spotřebiče mnohé z nás ohromí množství zajímavých funkcí, které nabízí. V mnoha případech však tyto nadstandardní funkce nakonec stejně nevyužijeme, což je škoda.
Tak je tomu například u standardní elektrické trouby, která je stále standardní výbavou mnoha kuchyní (i když i zde můžeme pozorovat velký technologický pokrok). Běžná elektrická trouba toho často umí mnohem více, než si uvědomujeme. Víte, jaké funkce taková trouba má a co všechno s ní můžete dělat?
Nejčastěji používáme horní i spodní pečení
Mnoho lidí patří do skupiny těch, kteří mají ve zvyku používat jednu, maximálně dvě funkce trouby. Ať už pečeme brambory, pizzu, maso nebo koláče, používáme pokaždé stejný program. Nejoblíbenější a nejuniverzálnější je pravděpodobně program horního a spodního pečení. Horní a dolní program je vhodný pro každodenní pečení na jedné úrovni. V ideálním případě se při tomto programu používá pouze jedna úroveň trouby (jeden rošt, ideálně uprostřed), aby se teplo rovnoměrně rozdělilo nad a pod pokrmem. Další úroveň by teplo blokovala.
Věděli jste však, že vaše trouba toho nabízí mnohem více a vaše jídlo může být díky dalším funkcím mnohem chutnější?
Běžné funkce elektrické trouby (které tolik nepoužíváme)
Jaké jsou tedy další funkce elektrické trouby, které většina lidí tolik nevyužívá?
Mezi programy, které tolik nepoužíváme, patří např:
– pečení zdola nahoru – Tato funkce se používá například pro pečení koláčů, ale také pro pečení potravin, které vyžadují vyšší teplotu zespodu, jako je například pizza.
– topné těleso – vhodný zejména pro dokončování pokrmů, které mají mít na povrchu křupavou kůrku.
– horkovzdušné pečení a horký vzduch – Při této funkci zajišťuje ventilátor rovnoměrné rozložení tepla v troubě, takže můžete péct několik pokrmů na několika plechách najednou. Horkovzdušné pečení je ideální pro přípravu sušenek, ale používá se také pro pečení masových pokrmů, zeleniny nebo sušení potravin na jedné nebo více úrovních současně.
– gril – Funkce vhodná zejména pro přípravu masových nebo gratinovaných pokrmů, u kterých je požadována zlatavá, křupavá kůrka na povrchu pokrmu.
Je opravdu dobré poznat svou troubu a její možnosti. Vaše pečení se tak může posunout na zcela novou úroveň. Vyplatí se důkladně si přečíst návod k použití a seznámit se s jednotlivými funkcemi spotřebiče.
Aby pro vás čištění nebylo utrpením, jsou k dispozici samočisticí funkce.
Trouba se při pravidelném používání snadno znečistí zbytky jídla. Pro mnohé je čištění trouby velmi nepříjemnou záležitostí. Dnešní trouby však již ve většině případů nabízejí užitečnou samočisticí funkci. Existuje několik způsobů čištění trouby.
– katalytické čištění – Trouby s funkcí katalytického čištění jsou vybaveny katalytickými vložkami se speciálním povrchem, který absorbuje mastnotu, takže se trouba při pečení nešpiní. Katalytické čištění se spouští již při teplotách 150 °C a nejúčinnější je při teplotách 220 °C a vyšších, takže trouba se čistí při každém pečení. Někdy však může být ještě nutné spustit samostatný program katalytického čištění, kdy se prázdná trouba zahřeje na určitou teplotu, nečistoty se oddělí od povrchů a po vychladnutí trouby stačí nečistoty setřít hadříkem.
– pyrolýza – Některé moderní trouby jsou vybaveny funkcí pyrolýzy, která nečistoty doslova spálí při vysoké teplotě (kolem 500 °C) a po vychladnutí trouby je stačí také setřít hadříkem.
– EcoClean nebo parní čištění – Parní čištění je také moderní způsob čištění. Obvykle je třeba do trouby umístit nádobu s vodou a spustit čisticí program. Po skončení programu je třeba troubu vyčistit hadříkem a čisticím prostředkem.
Jak snadno vyčistit troubu bez samočisticího programu
Pokud vaše trouba také nemá žádný samočisticí program, nezoufejte. V takovém případě doporučujeme následující postup: zapněte troubu s horním a dolním ohřevem na 250 °C a nechte ji běžet asi hodinu (nebo podle doporučení výrobce). Po vychladnutí trouby ji důkladně otřete vlhkým hadříkem.
Čištění trouby je důležité nejen z hlediska hygieny, ale také pro kvalitu pečení. Znečištěná trouba může přispět k prodloužení doby pečení a znečištěná dvířka nás také nutí častěji otevírat troubu kvůli kontrole pokrmu, což způsobuje únik tepla a může mít nepříznivý vliv na některé pokrmy. V neposlední řadě je pravidelné čištění důležité také pro zachování dlouhé životnosti trouby a úsporu energie.
Až plně objevíte vymoženosti, které vaše trouba nabízí, můžete péct mnohem chutnější koláče. Všechny recepty na základní těsta naleznete ZDE: