Recepty na jídlo

Karbanátky plné bílkovin : I při dietě si můžete pochutnat na křupavých karbanátcích.

87views

Pokud hledáte inspiraci, jak do svého jídelníčku chutným způsobem propašovat ještě více bílkovin, máme pro vás 3 vynikající recepty.

Dostatek kvalitních bílkovin můžete získat i bez konzumace masa. Více informací o bezmasých zdrojích bílkovin najdete zde:

Chutné bílkoviny

Nebaví vás kuřecí prsa, čočka nebo tvaroh? Máte chuť na něco příjemně křupavého, ale nechcete porušit svůj dobře zaběhnutý jídelníček? Máme pro vás řešení. Vyzkoušejte naše recepty na bílkovinami nabité a .

Tajemstvím jsou nejen správné ingredience, ale také způsob přípravy. Všechny tři masové kuličky můžete připravit na troše oleje na pánvi, nebo tuk úplně minimalizovat a kuličky upéct v troubě. Když jsou hotové, můžete je podávat s čerstvým salátem nebo vařenými brambory. Přijďte je ochutnat!

Proteinové lívance, které si můžete dopřát i během diety

1. Lívance z tuňáka

Kromě tuňáka bohatého na bílkoviny a omega-3 kyseliny obsahují tyto lívance také quinou plnou bílkovin. Vyzkoušejte!

Budeme ji potřebovat: 200 g quinoy, 300 g tuňáka (ve vlastní šťávě), menší cibuli, hrst petrželky, 2 stroužky česneku, 2 vejce, sůl, černý pepř, kmín, mletou papriku a trochu olivového oleje podle chuti.

Postup:

1) Propláchnutou quinou vložte do hrnce, přidejte 2,5násobek vody, osolte a přiveďte k varu. Stáhněte plamen, hrnec přikryjte a nechte vařit asi 15 minut. Poté hrnec vyjměte a nechte ji přikrytou stát asi 10 minut a poté quinou propíchejte vidličkou a nechte ji vychladnout.

2) Do vychladlé quinoy vmíchejte okapaného tuňáka, nadrobno nakrájenou cibuli, šalotku, česnek, prolisovaný česnek, vejce, sůl a pepř. Vše promíchejte a ze směsi vytvarujte menší lívanečky.

3) Tuňákové lívance osmažte na troše oleje z obou stran dozlatova.

TIP: Fašírky můžete také upéct v troubě, stačí je pokapat trochou oleje a vložit do trouby na 170 °C asi na 25 až 30 minut.

Za konzervou tuňáka se skrývá mnohem víc než jen chutná pomazánka nebo studený těstovinový salát. Zkuste tuňákovou omeletu nebo plněné brambory s tuňákem. Všechny recepty najdete zde:

2. Krůtí masové kuličky

Tyto dietní krůtí karbanátky si zamilujete díky aromatickým přísadám, jako je zázvor a mrkev. Jsou fantastické!

Budeme potřebovat: 500 g mletého krůtího masa, menší cibuli, hrst petržele, mrkev, 2 stroužky česneku, lžičku zázvoru, 2 lžíce sójové omáčky, vejce, 70 g jemných ovesných vloček, podle chuti sůl, černý pepř, kmín, mletý pepř plus trochu olivového oleje.

Postup:

1) V míse smíchejte mleté maso, nadrobno nakrájenou cibuli, petržel, česnek, nastrouhanou mrkev, zázvor, sójovou omáčku, vejce, vločky a podle chuti sůl a pepř.

2) Z masové směsi vytvarujte malé kuličky velikosti vlašského ořechu a osmažte je na oleji z každé strany dozlatova.

TIP: Krůtí karbanátky můžete také upéct v troubě, stačí je pokapat (postříkat) trochou oleje a péct při 175 °C asi 25 minut.

Pojďte se s námi inspirovat, co dalšího zajímavého a chutného můžete z krůtího masa připravit:

3. Cizrnové lívance

A do třetice tu máme bezmasou variantu křupavých lívanců bohatých na bílkoviny. Tentokrát z cizrny.

Budeme potřebovat: 2 plechovky cizrny, 2 lžíce drcených lněných semínek, hrst petržele, menší mrkev, menší cibuli, 4 stroužky česneku, 4 až 6 lžic ovesných vloček, 2 vejce, sůl podle chuti, sladký mletý pepř, drcený kmín plus trochu olivového oleje.

Postup:

1) Cizrnu slijte a dobře propláchněte pod tekoucí vodou. Cizrnu vložte do mixéru nebo kuchyňského robotu a rozmixujte na pyré.

2) Do základu kaše přidejte nastrouhanou mrkev, najemno nakrájenou cibuli a česnek, nasekanou petrželku, vločky, vejce, drcená lněná semínka, mletý pepř, drcený kmín a sůl. Vše dobře promíchejte.

3) Z hmoty tvarujte ve navlhčených dlaních malé lívanečky a smažte je na oleji z každé strany dozlatova.

TIP: Cizrnové lívance můžete také upéct v troubě, stačí je pokapat trochou oleje a péct při 180 °C asi 25 minut.

Vyzkoušejte i další luštěninové pokrmy pro celou rodinu, které vždy poskytnou poměrně dost bílkovin za málo peněz:

Leave a Response