Recepty na jídlo

Indukční nebo sklokeramická varná deska? Podobnosti a rozdíly, které rozhodují

204views

Pomůžeme vám právně se rozhodnout mezi těmito dvěma typy varných desek.

Než si představíme výhody varných desek, máme otázku: Jak dobře ovládáte svou elektrickou troubu?

Rekonstruujete či přestavujete kuchyň nebo jen potřebujete novou varnou desku? Určitě vás zajímá jedna věc – je lepší indukční nebo sklokeramická varná deska? No, názory na toto téma se velmi různí. Proto je nejlepší oba typy porovnat a pak se rozhodnout, která varná deska je pro vás ideální!

Indukční varné desky

Jak funguje indukční varná deska

Indukční varná deska má uvnitř magnetické pole, které se zahřívá. To působí mezi varnou deskou a nádobím a umožňuje vaření pokrmů. Zajímavé je, že indukce odebírá teplo pouze z ohřívaného nádobí, ale pouze při přímém kontaktu s ním – zbytek povrchu indukční desky se tedy nezahřívá.

Indukční varné desky šetří energii

Nádobí umístěné na varné desce se velmi rychle zahřívá, takže vaření je velmi efektivní. Moderní technologie používaná u tohoto typu varných desek umožňuje rychlý odběr proudu a jeho přerušení, když je hrnec z desky sejmut.

Snadné čištění

Nechce se vám po vaření uklízet? Indukční vařič bude ideální! Díky nezahřívajícímu se povrchu varné desky kolem hrnce se nic nepřipálí.

Bohužel indukční varná deska také vyžaduje, abyste si koupili speciální nádobí určené pro tento typ sporáku – hrnce z feromagnetického kovu.

Sklokeramické varné desky

Jak funguje sklokeramická varná deska

Jak se liší „sklokeramika“ od „indukce“? Především rychlostí ohřevu. Sklokeramická varná deska, nazývaná také elektrická varná deska, se zahřívá mnohem déle než indukční deska. To má za následek také delší dobu vaření připravovaného jídla.

Složitější vaření

K ohřevu se používají halogenové lampy nebo elektrické spirály. Energie je odebírána z topného pole a vzniklá tepelná energie je předávána vařiči. Zajímavé je, že velikost jednotlivých topných zón lze přizpůsobit například tvaru nádobí.

Je třeba zmínit, že proces ochlazování topných ploch bude podstatně delší než jejich ohřev. U této varné desky je také nutné naučit se správné dávkování energie potřebné pro vaření.

Indukční nebo sklokeramická varná deska?

Pokud již víte, jaké jsou víceméně rozdíly mezi oběma varnými deskami, je třeba na tomto místě zmínit jednu věc. Na rozdíl od indukční varné desky je sklokeramická varná deska při přípravě pokrmů i jen na jedné varné zóně horká… celá! Zahřívá se tedy celá plocha varné desky. Navíc trvá velmi dlouho, než jídlo po vaření vychladne. Proto byste na něj měli dávat pozor i po skončení vaření. Uživatelské recenze hovoří v tomto případě ve prospěch indukce – zejména pokud máte doma malé dítě.

Elektrická nebo indukční varná deska? Hlavní rozdíly

Stále se nemůžete s jistotou rozhodnout, zda je lepší indukční nebo sklokeramická varná deska? Podívejme se na některé nejdůležitější aspekty, které mohou rozhodnout o vaší volbě.

Bezpečnost – indukční varná deska vítězí! To proto, že zůstává studená (nebo jen mírně teplá) i po dlouhém vaření, takže nehrozí, že se omylem spálíte. U sklokeramických varných desek je však toto riziko o něco vyšší. Elektrická verze varné desky zůstává poměrně dlouho horká, a to i po skončení vaření. Může tedy zůstat na vysoké teplotě 30 až 60 minut!

Spotřeba energie – Je lepší indukční nebo sklokeramická varná deska? Indukce je opět králem! Varná deska se začne zahřívat až po umístění nádobí na vybrané pole, aniž by se zahřívala ostatní. Naproti tomu sklokeramická varná deska se zahřívá hned po zapnutí – a to celá!

Čištění – Indukce čistí rychleji, protože se na ní nic nepřipaluje. Výhodou je také její ploché sklo, které vám umožní varnou desku pohodlně vyčistit. Naopak na odstranění nečistot ze sklokeramické desky si budete muset počkat zhruba hodinu – musí přece vychladnout!

Vzhled – na první pohled je těžké je od sebe rozeznat. Oba jsou velmi stylové a moderní. Teprve když zapnete sklokeramickou varnou desku, uvidíte červeně zářící topná pole. Naopak na indukci nevidíte vůbec nic.

Cena – Sklokeramická varná deska zde jednoznačně vítězí! Elektrická verze je mnohem levnější než indukční. Musíte však počítat s tím, že i přes nízkou cenu bude provoz sklokeramické varné desky dražší – dokonce o ¼ více než u indukční desky!

Stojí však za zvážení, zda by nebylo lepší přidat trochu více peněz a koupit indukci. Důvody, jako jsou levné náklady na provoz spotřebiče, bezpečnost a funkčnost po mnoho let!

Také výběr z řady grilů může být v dnešní době docela oříšek. Pravdou však zůstává, že léto bez grilů jaksi ztrácí své kouzlo. Takže, chtě nechtě, pojďme tento oříšek společně rozlousknout.

Zdroj: Záznam: ONP / Juliusz Zawistowski

Leave a Response