Recepty na jídlo

Co si přivézt z Chorvatska? 10 tipů na chutné a jedinečné suvenýry

58views

Jedlé suvenýry vám udělají větší radost než magnetky. Jen hrozí, že se o ně nebudete chtít dělit. Přivezte si to z Chorvatska.

Slunce, moře, odpočinek a příjemné rodinné restaurace na promenádách nebo v úzkých uličkách. Připomeňte si chuť Dalmácie u vás doma.

Anthony Bourdain, slavný americký kuchař a cestovatel, se rozplýval nad rozmanitostí chorvatských jídel, jejich úžasnou chutí a jednoduchostí přípravy. A jaké kulinářské suvenýry stojí za to si z Chorvatska přivézt?

10 pozoruhodných chorvatských pochoutek, které si budete chtít přivézt domů

1. Olivový olej

První volbou by měl být vynikající olivový olej (maslinovo ulje), nejlépe koupený přímo od místního výrobce. Istrijský poloostrov patří k předním světovým producentům olivového oleje. Za kvalitu svých produktů získal i několik ocenění a byl uznán za nejlepší oblast s olivovým olejem na světě. Určitě to bude skvělý nápad na kulinářský suvenýr.

2. Lanýže

Lanýže (tartufi) jsou na Istrii stejně známé jako olivový olej. Nejvýznamnější koncentrace těchto hub, které rostou pod zemí a obtížně se sbírají, je v Motovunu a je nejlepší si je zde koupit. Není to levný nákup, ale stojí za to alespoň jednou v životě ochutnat tuto úžasnou, intenzivní chuť.

Lanýže snadno seženeme ve městech jako Pula, Buzet, Motovun, Pazin nebo Livade. Dnes jsou lanýže silně spojovány s Istrií, ale stojí za to vědět, že v tomto regionu byly objeveny poměrně nedávno, asi před 80 lety. právě zde byl nalezen největší lanýž, který se dostal do Guinnessovy knihy rekordů. vážil 1,31 kg a našel ho Giancarlo Zigante.

Čerstvě nasbírané houby je obtížné vzít s sebou na cesty, proto si můžete pochutnat i na široké škále lanýžových polotovarů.

3. Rakija

Rakija je rozhodně první asociací s Chorvatskem a nejoblíbenějším nápojem v zemi. Jedná se o silný nápoj s obsahem alkoholu až 40-70 %. Připravuje se na bázi různých druhů ovoce: mimo jiné hroznů, švestek, meruněk, hrušek, a obohacuje se medem, bylinkami nebo ořechy. I v tomto případě se vyplatí získat ho od hostitele.

4. Sýr z ostrova Pag

Další místní pochoutkou, kterou stojí za to si odvézt domů, je sýr z ostrova Pag (Paški sir). Jedná se o produkt, který se vyrábí výhradně v tomto regionu. Vyrábí se z ovčího mléka a má výrazně slanou chuť.

Zvířata na ostrově Pag se živí především blankytem a šalvějí, což má zásadní význam pro jedinečnou chuť a aromatické vlastnosti sýra. Zajímavostí je, že ostrov Pag leží na samém konci severní Dalmácie, kde krajina připomíná spíše Měsíc. Určitě bude jedinečným dárkem.

5. Likér Marashino

Pokud máte rádi likéry, maraschino se vyplatí vzít si domů. tento lahodný nápoj se vyrábí z maraschina, druhu třešně, který se vyskytuje pouze v oblasti dalmácie. maraschino je bezbarvý likér s intenzivní chutí čerstvého ovoce, který obsahuje pravou čerstvou třešňovou šťávu, což zaručuje skvělý chuťový zážitek. Tento nápoj si oblíbili císaři a králové, spisovatelé a dobyvatelé, zemědělci i šlechtici. Král likérů ze Zadaru se připravuje podle receptury ze 16. století.

6. Chorvatské víno

Dalším charakteristickým rysem Chorvatska je víno. Ochutnejte malvazii a slavné víno Ilok ve Slavonii a navštivte nejlepší, často oceňované vinice v Evropě. Určitě vás to přiměje k nákupu několika lahví jako suvenýru a dárku. Malou rozlohu země doprovází mimořádná rozmanitost odrůd vinné révy. Na jihu, v Dalmácii, se setkáme s teplým středomořským podnebím, zatímco na severu země je klima chladné, zelené a vlhké jako v alpských vinařských oblastech.

V každém regionu najdete místní odrůdu vína, která se často ani nestahuje do lahví a putuje pouze do místních rodinných vinařství. Na těchto vinicích se pěstují hrozny již stovky let.

7. Pršut – sušená šunka

Prosciutto bude jedinečným kulinářským dárkem. V Chorvatsku se dodržují staré tradiční metody výroby. Může být uzený nebo sušený na vzduchu, vystavený větru, mořské soli a přírodnímu koření, jako jsou bobkové listy a česnek. Po několika měsících takového sušení se nechává rok zrát. Taková šunka je vynikající jako dárek k svátku.

8. Kulen – sušená klobása

Kontinentální část Chorvatska má vedle pršuty svou vlastní hvězdu – a tou je kulen. Pikantní klobása z východní části Chorvatska, kterou milují obyvatelé pobřeží stejně jako turisté. Je to výrobek z mletého vepřového masa, ochucený červenou paprikou a česnekem. Stojí za zmínku, že chorvatské sušené masné výrobky jsou regionální chloubou, a proto jich Evropská komise zapsala šest, včetně kulenu a pršutu, do rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení.

9. Chorvatský med

Med je jedním z dárků, které si musíte přivézt z cesty do Chorvatska. Zde si můžete koupit nejoblíbenější jedinečný levandulový med. Zajímavý je také bylinkový med, například rozmarýnový nebo šalvějový, kaštanový med nebo med z citrusových květů, například mandarinkový. Stojí za to porovnat tyto chutě s naší domácí produkcí.

10. Smokvenjak

Nakonec jako dezert něco sladkého. Pokud máte rádi rakiji, bude vám chutnat i smokvenjak. Je to druh koláče ze sušených fíků s vlašskými ořechy nebo mandlemi a dalšími aromatickými přísadami. Na ostrově Vis se do těsta přidávají nahrubo nasekané mandle, sušený anýz a rakija (bylinný likér). Těsto se pak suší na vzduchu nebo v peci. Smokvenjak se obvykle podává s travaricou nebo likéry. Bude skvělým dárkem pro gurmány!

Seznam vynikajících kulinářských výrobků z Chorvatska je nekonečný. Milovali je císaři, králové, sedláci i šlechta a stejně tak je milují současní obyvatelé a turisté okouzlení lahodnou chutí. Kulinářské suvenýry se vyplatí odvézt si domů a bude příjemné jimi obdarovat své blízké.

Vyzkoušejte také 5 receptů z Peloponésu, které přenesou řecké léto i do vaší kuchyně:

Zdroj: ONP

Leave a Response