Recepty na jídlo

Ochuťte si domácí bezinkový sirup: zde jsou nejlepší kombinace bezinkového květu, ovoce a bylinek.

23views

Dopřejte si toto léto extra osvěžující bezinkový sirup s těmito doplňky:

Vařit či nevařit bezinkový sirup? Naše rada:

Opět nastává to roční období, kdy už všude kolem krásně kvete černý bez. Sirup z voňavých bílých květů je u nás klasikou a mnozí z nás si ho jistě dobře pamatují z dětství.

Ale bezinkový sirup, ačkoli je sám o sobě dokonalým osvěžením, může mít i různé varianty. Pokud máte chuť trochu experimentovat, zde je několik tipů.

Základní recept na bezinkový sirup

Buďme ale hezcí a pořádní. Existuje několik způsobů, jak připravit bezinkový sirup, ale vy to můžete zkusit podle našeho jednoduchého receptu na bezinkový sirup bez vaření.

Budeme potřebovat: 20 květů černého bezu, 2 litry převařené vody, 60 g kyseliny citronové, 2 kilogramy cukru, 2 citrony (ideálně v bio kvalitě).

Postup:

1) Převařte vodu a nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu. Očistěte květy černého bezu a odřízněte stonky až ke květu. Citrony dobře omyjte a nakrájejte na kolečka.

2) Květy spolu s plátky citronu a kyselinou citronovou vložte do velké sklenice, zalijte vychlazenou vodou, přikryjte utěrkou a dejte na 24 hodin do chladničky.

3) Poté šťávu přeceďte přes plátno a přidejte cukr. Může trvat několik hodin, než se cukr rozpustí, občas zamíchejte, ale nevařte. Pokud chceme, můžeme sirup zahřát na 30 až 40 ºC (nikoliv k varu) a cukr se v něm rozpustí rychleji.

4) Sirup můžeme skladovat v lednici, kde vydrží několik týdnů, nebo ho můžeme sterilizovat v lahvích při teplotě 80 ºC, jen dokud nechytnou uzávěry, a ihned vyjmout z horké vody, zabalit do deky a nechat pomalu vychladnout (asi 24 hodin). Sterilovaný sirup nám vydrží až do příští bezinkové sezóny.

Ochucené sladidlo, osvěžující nápoje nebo fondán. To vše a ještě mnohem více lze vyrobit z voňavých květů černého bezu.

Jak a jaké příchutě přidat do sirupu z květů černého bezu?

Nyní, když známe základní recept, se můžeme zaměřit na to, jaké příchutě se k bezinkovému sirupu hodí.

Bezinkový sirup s mátou a medovkou

Tento sirup je skvělé kombinovat s různými bylinkami, aby se zvýšil jeho léčivý potenciál. Krásně se doplňuje například s mátou peprnou nebo meduňkou. Příprava není o mnoho složitější než základní verze – stačí přidat několik lístků (nebo celých stonků s lístky) máty a/nebo meduňky ke květům černého bezu a společně vyluhovat.

Čím více daných bylinek přidáte, tím výraznější bude bylinná vůně sirupu – někteří lidé mají rádi jen jemný nádech máty nebo meduňky, jiní mají rádi silnější vůni. Množství bylinek v poměru ke květům černého bezu je třeba volit odpovídajícím způsobem.

Ovocné alternativy bezinkového sirupu

Bezinkový sirup lze také krásně dochutit ovocem. Přidat lze například jahody, které spolu s bezovým květem vytvoří zajímavou a originální chuť.

Příprava je opět jednoduchá, stačí do macerovaného bezového květu s citrony přidat několik nakrájených jahod. Pokud chceme výraznější jahodovou chuť a barvu, můžeme jahody před přidáním do základu poprášit nebo rozmixovat s trochou vody. Zbytek přípravy sirupu je pak stejný.

Oblíbený je také bezinkovo-rebarborový sirup. Jeho příprava je o něco složitější. Rebarborové stonky oloupejte, nakrájejte na malé kousky, zalijte trochou vody a vařte do měkka. Po vychladnutí rozmixujeme a přecedíme přes síto. Rebarborovou šťávu přidejte k základu a citronům a společně vyluhujte ve vodě. Další postup je opět stejný jako u základního receptu.

V neposlední řadě je originální kombinací také bezový květ a zázvor nebo bezový květ a okurka. Květy černého bezu se v tomto případě jednoduše zalijí citronem a nakrájeným zázvorem (nebo nakrájenou okurkou). V případě zázvoru se doporučuje asi 100 g očištěného zázvoru na 1 litr sirupu. Pokud chcete výraznější zázvorovou chuť, přidejte o něco více.

Tradiční osvěžení na léto

To je jen několik tipů na různé varianty bezinkového sirupu. Určitě jich najdete a vyrobíte mnohem více, stačí experimentovat a hledat ten pravý pro vás.

Bezinkový sirup, ať už obyčejný, nebo ochucený, je ideálním osvěžením pro horké letní dny. Můžete z něj připravit svěží limonády, které budou hitem na každé letní grilovačce nebo zahradní party. Bezinkový sirup mohou bez problémů pít i děti, samozřejmě s mírou kvůli obsahu cukru.

Čerstvé ovocné sirupy jsou v horkých dnech nezbytností. Proto si během jahodové sezóny musíme uvařit sirup, který nám ochutí nápoje i v tom nejteplejším počasí:

Leave a Response