Recepty na jídlo

Nevykynulo vám těsto? A použili jste správné droždí?

39views

Čerstvé nebo sušené droždí? Otázka, na kterou můžeme odpovědět.

Pokud jste často zklamaní, že vám těsto dostatečně nevykynulo, vyzkoušejte tento jednoduchý trik:

Pro vaření a pečení se vždy hodí čerstvé suroviny. Někdy je však praktičtější zvolit suché ingredience. O tom, zda je lepší čerstvé, nebo sušené droždí, se vedla dlouhá debata. Nyní známe výhody a nevýhody každého z nich, abychom se mohli správně rozhodnout.

Čerstvé droždí

Čerstvé kostky droždí je třeba skladovat v chladničce a lze je používat několik týdnů. Datum spotřeby však vyprší poměrně rychle. Má to také tu nevýhodu, že pokud použijete polovinu kostky, vložení druhé poloviny zpět do lednice může způsobit ztmavnutí a vyschnutí droždí. V takovém případě může droždí ztratit schopnost kynutí a těsto nemusí vykynout dostatečně nebo vůbec.

Výhodou čerstvého droždí však zůstává krásná vůně.

Pokud chcete, aby vaše sladké i slané domácí kváskové pečivo mělo zamýšlený tvar a výšku, neměli byste tento proces vynechávat:

Sušené droždí

Sušené droždí se vyrábí z čerstvého droždí sušením při nízké teplotě. Díky procesu sušení je lze skladovat 12 až 24 měsíců. Jeden sáček sušeného droždí odpovídá polovině kostky čerstvého droždí.

Největší výhodou sušeného droždí je jeho dlouhá trvanlivost, a to i po otevření sáčku.

Které droždí je lepší? Čerstvé nebo sušené

Názory na tuto otázku se různí, mnoho lidí dává přednost čerstvému droždí a tvrdí, že díky němu těsto rychleji vykyne a má jemnější chuť. Někteří lidé ho dokonce zmrazují, aby ho mohli použít znovu. Jak jsme se však dočetli, sušené droždí má z hlediska trvanlivosti také své výhody.

Nejdůležitější podmínkou správného kvašení je použití aktivních kvasinek. Tedy kvasnic, které nemají prošlé datum spotřeby. Nejlepším způsobem, jak zkontrolovat kvalitu kvasnic, je přivonět k nim. Pokud voní příjemně a po droždí, určitě vám těsto pěkně vykyne.

Těchto pět kváskových koláčků jste nejspíš ještě nezkoušeli. A to je chyba!

Zdroj.

Leave a Response