Recepty na jídlo

Dokonalá kombinace BRYNDZE a ZEMĚ: Oblíbené ingredience se k sobě dokonale hodí

200views

 

Je pravděpodobné, že se brynza i brambory ve vaší kuchyni objevují poměrně často. Zde je několik chutných pokrmů, které tyto oblíbené suroviny Slováků kombinují.

Dnes je den brynzy! Oslavte ho s námi a připravte si něco dobrého z tohoto oblíbeného ovčího produktu.

Například tuto kombinaci dvou oblíbených pokrmů ideální pro sobotní oběd nebo víkendovou večeři:

Češi milují brambory!

Brambory nosíme spolu se zelím jako dědictví po našich pradědečcích a prababičkách. Když chyběla pestrost stravy, mohly brambory přispět svou všestranností k rozmanitosti jídel, která byla chutná, jednoduchá a sytá.

I dnes, kdy už nemáme problém sehnat místo brambor jinou zeleninu nebo přílohu, zůstávají na vrcholu našeho jídelníčku. Navíc v téměř stejné podobě, v jaké je připravovali naši předkové. A jsme si jisti, že jejich výsadní postavení ve slovenské kuchyni se ještě dlouho nezmění.

Češi poklad – bryndza!

Zdravá, chutná a jedinečná. Přesně tak ji lze definovat z místního salámu. I tento bílý poklad má mezi našimi krajany mnoho příznivců, kteří se ho nemohou nabažit.

Nejen brynza májová má fantastické účinky na naše zdraví. Které to jsou, zjistíte v tomto krátkém videu:

Vždyť se jedná o mléčný výrobek, který je nezbytnou součástí našeho národního jídla. A přesně tak! V brynzových haluškách najdete i zmíněné brambory. Všichni však dobře víme, že oblíbené halušky nejsou jedinou kombinací těchto dvou surovin.

Dnes si představíme několik tradičních i méně známých receptů, ve kterých kombinace brynzy a brambor dělá divy.

Lahodné pokrmy z brynzy a brambor

Brynzové halušky: Určitě nemůžeme začít jiným receptem než naším národním jídlem, kterého se mnozí z nás nemohou nabažit.

Brynzový koláč: Vynikající slaný koláč s bramborovým těstem a náplní z brynzy a šunky. Tento slovenský koláč musíte vyzkoušet!

Brynzový koláč s bramborovou krustou

Jednoduchá pochoutka, která v sobě dokonale spojuje dvě oblíbené místní suroviny – brynzu…

Brynzové brambory: Pečené brambory proložené slaninou, zapečené v brynzové omáčce.

Brynzové brambory prokládané slaninou

Pečená bramborová pochoutka, které nikdo neodolá.

Bryndza pierogi: další slovenská klasika, kterou rádi jíme v kolíbce, restauracích i doma.

Slovenská tradiční kuchyně skrývá mnoho pokladů. Jedním z nich je bezpochyby…

Smažené pirohy: Pokud jste ještě neochutnali smaženou verzi brynzových pirohů, určitě to napravte. Jsou fantastické!

Smažené pirohy s brynzou

Už jste někdy smažili pirohy? Pokud ne, je nejvyšší čas to vyzkoušet! Postup je stejný jako u…

Brynzové krokety: Dalo by se říci, že se jedná o mimořádně delikátní přílohu. Ale věřte, že tyto krokety zmizí dřív, než stihnete dojíst hlavní chod.

Zapečené bramborové krokety s brynzou

Dokonalá příloha nebo chutná svačinka.

Bramborové placky s brynzou: Tradiční bramboráky s jednoduchou omáčkou z brynzy a zakysané smetany. Neodolatelné!

Bramborové placky s brynzovou pomazánkou

Naprosto dokonalá kombinace křupavých koláčků a čerstvé brynzy.

Demižón: lahodná, bohatá a tradiční slovenská polévka.

Demicat: Rychlá brynzová polévka

Jednoduchá, chutná, ryze slovenská polévka, která zahřeje a zasytí.

Plněné brambory: Chutná a jednoduchá večeře z pečených brambor ve slupce, jejichž vnitřek smícháme s brynzou a krátce zapečeme do křupava.

Zapečené brambory s brynzou a bylinkami

Lahodné, křupavé a aromatické brambory plněné brynzou, cizrnou a čerstvými…

Bramborová baba: Tradiční těsto z nastrouhaných brambor pečené do křupava a podávané s brynzovou zálivkou.

Bramborová baba s medvědím česnekem a brynzou

Voňavá baba s čerstvými bylinkami a májovou brynzou.

Halušky ve slovenštině: bramborové noky zapečené s brynzou a slaninou. Co víc si přát od kombinace slovenské a italské kuchyně?

Halušky zapečené s brynzou a slaninou

Milované gnocchi trochu jinak!

 

Leave a Response