Recepty na jídlo

Domácí chléb, jaký jste ještě neochutnali: 4 osvědčené recepty i pro začátečníky

123views

Naším mottem je: „Není nad domácí chléb.“ Určitě vyzkoušejte tyto čtyři chleby. Nebudete litovat…

Před pečením (nejen) chleba vám určitě pomůže náš velký přehled mouk:

4 fantastické domácí chleby

Připravili jsme pro vás čtyři jedinečné , které vás vezmou na kulinářskou cestu do světa krásně voňavého chleba. Objevte, jak snadno upéct chléb s různými chutěmi a přísadami. Objevte naše jednoduché recepty!

1. Slunečnicový chléb

Vynikající domácí slunečnicový chléb, ideální na sladké i slané sendviče, ale i jako příloha k polévkám, salátům nebo hlavním jídlům.

Složení: 1:

  • Hladká pšeničná mouka – 1,5 šálku (200 g)
  • celozrnná mouka – 2 šálky (300 g)
  • teplá voda 1,5 šálku (360 ml)
  • sůl – 1,5 čajové lžičky (7 g)
  • čerstvé droždí (30 g)
  • cukr – 1 čajová lžička (5 g)
  • řepkový olej – 4 polévkové lžíce (20 ml)
  • slunečnicová semínka – 3 hrsti (100 g)

Postup:

1) Do mísy nalijte půl šálku teplé vody, přidejte droždí, cukr a 1 lžíci mouky. Důkladně promícháme a odložíme na 20 minut na teplé místo.

2) V jiné míse smíchejte obě mouky, sůl a olej. Přidejte dříve připravený kvásek, další hrnek teplé vody a slunečnicová semínka.

3) Hněťte ručně nebo pomocí mixéru, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto odložíme na 40 minut na teplé místo přikryté utěrkou.

4) Vykynuté těsto přeneseme na plech vyložený pergamenovým papírem a necháme ještě 20-30 minut kynout.

5) Povrch posypeme slunečnicovými semínky a dáme péct do trouby předehřáté na 200 stupňů asi na 45 minut.

Další chutné recepty na fantastické domácí pečení:

2. Grahamový chléb

Grahamový chléb je chutný chléb z bílé a celozrnné mouky. Je ideální na sendviče, toasty a jako příloha ke svačině.

Složení:

  • Celozrnná mouka – 2 šálky (260 g)
  • celozrnná grahamová mouka – 2 šálky (260 g)
  • Sušené droždí (7 g)
  • cukr – 0,5 čajové lžičky (3 g)
  • řepkový olej – 1 polévková lžíce (12 ml)
  • sůl – 0,5 čajové lžičky (3 g)
  • teplá voda 1,5 šálku (360 ml)

Postup:

1) Přidejte všechny ingredience do mísy spolu s ½ lžičky soli a 1½ šálku teplé vody.

2) Těsto promíchejte dřevěnou lžící nebo rukou a nechte ho 1 hodinu kynout na teplém místě.

3) Těsto přeneseme na plech vyložený pergamenovým papírem a necháme ho ještě půl hodiny kynout.

4) Chléb pečte 45 minut při 180 stupních. Chléb je hotový, když při poklepání dřevěnou lžící uslyšíte dutý zvuk.

Udělejte si doma jednoduchý bílý chléb, který obsahuje téměř 4krát méně sacharidů než běžný bílý chléb:

3. Celozrnný chléb

Celozrnný chléb je ideální pro lidi, kteří se chtějí stravovat zdravě. Skládá se z celozrnné mouky a semen a semínek, díky čemuž má nízký glykemický index.

  • Celozrnná mouka (2 a 2/3) šálků (300 g)
  • čerstvé droždí (25 g)
  • teplá voda 1,25 šálku (300 ml)
  • Lněné semínko (celé) (12 g)
  • Slunečnicová semínka – nebo jiná semínka a semínka dle vlastního výběru (60 g)
  • Ovesné vločky (100 g)
  • sůl – 1 čajová lžička (5 g)

Postup:

1) Droždí smíchejte s 300 ml vlažné vody a 3 lžícemi mouky a nechte 15 minut odstát na teplém místě.

2) Lněná semínka rozdrťte a smíchejte s moukou, vločkami a lžičkou soli.

3) Do mísy s moukou přidejte kvásek a důkladně prohněťte těsto. Uhnětené těsto odložte na 30 minut na teplé místo.

4) Formu na pečení vymažte tukem, vysypte moukou, vykynuté těsto smíchejte se slunečnicovými semínky, znovu prohněťte, vložte do formy a nechte 30 minut odležet na teplém místě.

5) Vykynuté těsto peč 40-50 minut při 200 °C.

Další domácí chleby, kterým se nedá odolat. Vyzkoušejte cibulový, kmínový nebo bramborový chléb. Zde jsou recepty:

4. Chléb s brusinkami

Není nic lepšího než začít den krajícem domácího chleba. Objevte recept na chléb s brusinkami a určitě ho vyzkoušejte.

Složení: 1:

  • Pšeničná mouka typ 00 – 2 šálky (500 g)
  • čerstvé droždí – kus (20 g)
  • sušené brusinky – 1 šálek (250 g)
  • med – 1 polévková lžíce (10 g)
  • teplá voda podle potřeby

Postup:

1) Rozdrobte droždí, přidejte med nebo cukr a trochu vody. Důkladně promícháme a kvásek necháme přikrytý 30 minut vzejít na teplém místě.

2) Mouku prosejeme přes síto a přidáme brusinky. Přidejte kvásek a trochu vody a uhněťte těsto tak, aby nemělo hrudky a mělo jednotnou konzistenci.

3) Těsto nechte 20 minut kynout na teplém místě. Vykynuté těsto přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.

4) Chléb pečte při 180 stupních asi 40 minut.

Jak by výživový poradce vybral správný chléb?

Zdroj.

Leave a Response