Recepty na jídlo

Jak připravit DOMÁCÍ MOZZARELLU? Nepotřebujete syřidlo, jen mléko a tuto jedinou ingredienci.

119views

Pokud rádi zkoušíte domácí mléčné výrobky, určitě vyzkoušejte domácí mozzarellu. Její výroba je snadná a hotová hrouda sýra je opravdu vynikající.

Než se pustíte do výroby mozzarelly, určitě si zkuste vyrobit lehký krémový sýr doma:

Domácí sýr

Možná se vám to bude zdát zbytečně složité. Ale je to jednodušší, než by se mohlo zdát. Vyzkoušejte si to. Budete na sebe pyšní a výsledný produkt je opravdu skvělý.

Jediné, co budete potřebovat, je dobré, čerstvé, plnotučné mléko, trochu octa a možná trochu soli (není třeba solit). Nezabere to ani moc času. Vlastní mozzarellu si můžete nakrájet už za 20 minut od chvíle, kdy ji začnete vyrábět.

Zde je podrobný postup a poměr mléka a octa:

Jak připravit domácí mozzarellu

Budeme potřebovat:

  • litr čerstvého plnotučného mléka
  • 4 polévkové lžíce octa (60 ml) – ideálně bílého octa

Postup:

1) Nalijte mléko do hrnce a zahřejte ho na 40 až 45 °C na mírném ohni. Pokud nemáte po ruce kuchyňský teploměr, přiložte vnější stranu dlaní na stěny hrnce, když už je nemůžete držet kvůli připalování, teplota by měla být tak akorát. Teploměr však bude přesnější.

2) Vypněte oheň a do ohřátého mléka přidejte ocet, přikryjte pokličkou a nechte asi 3 minuty stát. Poté míchejte stěrkou nebo naběračkou a postupně vzniklé hrudky přitlačujte ke stěně hrnce, dokud se nevytvoří jednolitý bochánek.

3) Přendejte bochník do cedníku a vymačkejte z něj co nejvíce zbylé syrovátky. Syrovátku v hrnci opět zahřejte, jen tolik, abyste alespoň na několik vteřin udrželi ruku přímo v tekutině, a vmíchejte lžičku soli. Ponořte hrudku sýra na 5 sekund do horké syrovátky a dobře ji zatlačte do dlaní. Tento postup, který slouží ke změkčení sýra, opakujte ještě alespoň 2krát a po třech opakováních by měla být mozzarella pěkně roztažená.

4) Nakonec ponořte hroudu měkké mozzarelly asi na 3 minuty do studené vody a máte hotovo! Vyrobili jste si vlastní domácí mozzarellu.

Domácí mozzarellu můžete jíst čerstvou nebo ji zabalit do plastové fólie, uložit do misky a skladovat v lednici až 3 dny.

Další domácí mléčný výrobek

Kysaný kefír je po staletí považován za zázračný a zdravý nápoj. V dnešní době si ho můžete poměrně snadno připravit doma. Zde je návod, jak na to:

Leave a Response