Recepty na jídlo

Jak připravit ovesné a borůvkové koláčky, zdravou verzi klasiky

118views

Při hledání sladkých chutí v domácí kuchyni se koláčky objevují jako klasická a univerzální varianta. Dnes se s vámi podělíme o neomylný recept, který kombinuje rustikální strukturu ovesných vloček se sladkou a šťavnatou explozí borůvek. Připravte se potěšit své chuťové buňky těmito neodolatelnými ovesnými a borůvkovými koláčky.

Složení: 1:

1 1/2 šálku celozrnné mouky

1 1/2 šálku ovesné mouky

1/2 šálku hnědého cukru

2 lžičky prášku do pečiva

1/2 čajové lžičky jedlé sody

1/2 čajové lžičky soli

1/2 šálku (1 tyčinka) studeného másla nakrájeného na kostičky

1 šálek čerstvých nebo mražených borůvek

1 šálek podmáslí nebo podmáslí s několika kapkami citronové šťávy

Návod k přípravě:

Předehřejte troubu na 220 °C.

Plech na pečení vyložte pergamenovým papírem nebo jej lehce vymažte tukem.

Ve velké míse smíchejte celozrnnou mouku, ovesnou mouku, hnědý cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.

Do moučné směsi přidejte na kostičky nakrájené studené máslo. Pomocí nože na těsto nebo rukama zapracujte máslo, dokud směs nebude mít pískovou strukturu a máslo nebude rovnoměrně rozložené.

Do moučné směsi přidejte borůvky a jemně je promíchejte, aby se obalily moukou.

Uprostřed směsi udělejte důlek a přilijte podmáslí (nebo citronové mléko). Opatrně promíchejte stěrkou nebo dřevěnou lžící, dokud nevznikne lepivé těsto.

Přeneste těsto na lehce pomoučněnou plochu a jemně hněťte, dokud se nevytvoří disk o tloušťce přibližně 2,5 cm.

Pomocí vykrajovátka nebo nože nakrájejte těsto na trojúhelníky nebo požadovaný tvar a položte je na připravený plech, přičemž mezi jednotlivými koláčky nechte mezeru.

Koláčky pečte v předehřáté troubě 12-15 minut nebo dokud nejsou na povrchu zlatavě hnědé.

Vyjměte je z trouby a před konzumací je nechte mírně vychladnout. Můžete je podávat s máslem, džemem nebo jen tak samotné.

Díky kombinaci výživných ovesných vloček a šťavnatých borůvek jsou tyto koláčky pochoutkou, která jistě uspokojí i ty nejsladší chutě, které nás potkají. Dobrou chuť!

Leave a Response