Křupavé masové špízy a zapečený chléb lavaš se sýrovou a tvarohovou náplní – skvělá neobvyklá kombinace.
Vyzkoušejte tuto vynikající kombinaci křupavých masových špízů a zapečených chlebů lavaš se sýrovou a tvarohovou náplní, která vás překvapí svou originalitou a chutí. Toto neobvyklé spojení přináší nejen bohatou chuť, ale také skvělou texturu – křupavé maso doplňuje měkká a krémová náplň v chlebu lavaš. Ideální pro rodinné večeře, grilování s přáteli nebo jako speciální pohoštění na večírky. Připravte tento neobvyklý, ale mimořádně chutný pokrm a získejte si obdiv všech strávníků!
Pokud máte také svůj oblíbený recept, nezapomeňte ho zveřejnit v naší skupině na Facebooku.
Masové špízy a vrstvený zapečený chléb lavaš se sýrovou a tvarohovou náplní
Co budeme potřebovat:
Vepřové maso:
- 1,2 kg vepřového masa
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
- mletý červený pepř – podle chuti
Kuřecí maso:
- 2 kuřecí řízky (prsa)
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
- mletý červený pepř – podle chuti
Marinovaná cibule:
- 1 cibule
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/2 čajové lžičky cukru
- 1 lžíce jablečného octa
Ostatní:
- 250 g uzené slaniny
- rostlinný olej – na potírání
- 3 snítky čerstvého rozmarýnu
- 20 g másla – na vymazání mísy
- 4 chleby lavaš
Náplň:
- 300 g sýra mozzarella
- 350 g hrudkovitého tvarohu 5%
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
Směs:
- 3 vejce
- 0,5 l kefíru
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
Směs pro závěrečné potírání:
- 1 čajová lžička soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1/2 čajové lžičky mletého červeného pepře
- 3-4 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce francouzské hořčice
- 1 lžíce medu
Jak postupovat:
1. Vepřové maso: Vepřové maso nakrájejte na plátky, přikryjte je fólií a naklepejte, poté je posypte solí, mletým černým pepřem a mletou červenou paprikou – dobře je rukama promasírujte, aby se koření vstřebalo, a položte je na talíř na sebe.
2. Kuře: Kuře nakrájejte na plátky, přikryjte fólií a naklepejte, poté posypte solí, mletým černým pepřem a mletou červenou paprikou – dobře masírujte rukama, aby se koření vstřebalo.
3. Marinovaná cibule: Nakrájenou cibuli vložte do mísy, posypte solí, cukrem a dochuťte jablečným octem – dobře promíchejte.
4. Připravíme si pekáč vyložený alobalem, vložíme do něj první vrstvu vepřového masa a rozložíme 1/2 marinované cibule. Dále navrstvěte kuřecí maso a pěkně vedle sebe rozložte plátky uzené slaniny.
5. Dále položte druhou vrstvu vepřového masa, poté opět rozložte marinovanou cibuli a položte vrstvu kuřecího masa. Nakonec položte třetí vrstvu vepřového masa, přikryjte fólií a dejte na 1,5-2 hodiny do chladničky.
6. Po 2 hodinách vyjměte pokrm z mrazáku a odstraňte fólii. Poté ji otočte na druhou stranu a nakrájejte na široké nudle.
7 Špízy naaranžujte stejně daleko od sebe, propíchněte je a vytvarujte špízy.
8. Každou z nich potřete olejem a do středu umístěte špejli, kterou rovněž potřete olejem a navrch položte snítku čerstvého rozmarýnu rozkrojenou napůl. Zabalte je do alobalu a položte vedle sebe na plech.
9. Pečte v předehřáté troubě 1 hodinu při 180 °C.
10. Název: Nastrouhaný sýr mozzarella vložte do velké mísy a přidejte hrudkovitý sýr cottage, poté osolte a okořeňte mletým černým pepřem – dobře promíchejte.
11. Směs: V jiné míse rozklepněte vejce a přidejte kefír, poté osolte a okořeňte mletým černým pepřem – vyšlehejte.
12. Další zapékací misku vymažte máslem a chléb lavaš nakrájejte na velké čtverce nebo obdélníky.
13. Poté je namočte do rozšlehaného vejce a kefírové směsi, poté je vložte do zapékací misky a potřete sýrovo-tvarohovou náplní – postup ještě několikrát zopakujte. Nakonec je potřete zbylou směsí a pečte v předehřáté troubě 40 minut při 180 °C.
14. Konečná třecí směs: Do misky nasypte sůl, mletý černý pepř a mletou červenou papriku. Dále přilijte sójovou omáčku, přidejte francouzskou hořčici a ochuťte medem – dobře promíchejte.
15. Po uplynutí doby pečení vyjměte plech se špízy, nůžkami rozstřihněte alobal a potřete je připravenou směsí.
16. Pečte dalších 10-15 minut při 240 °C, dokud nebudou křupavé a zlatavé.
17. Po upečení podávejte s láskou, skvělou chutí a grácií.
Přátelé, přejeme vám dobrou chuť!