Recepty na jídlo

Křupavé masové špízy a zapečený chléb lavaš se sýrovou a tvarohovou náplní – skvělá neobvyklá kombinace.

203views

Vyzkoušejte tuto vynikající kombinaci křupavých masových špízů a zapečených chlebů lavaš se sýrovou a tvarohovou náplní, která vás překvapí svou originalitou a chutí. Toto neobvyklé spojení přináší nejen bohatou chuť, ale také skvělou texturu – křupavé maso doplňuje měkká a krémová náplň v chlebu lavaš. Ideální pro rodinné večeře, grilování s přáteli nebo jako speciální pohoštění na večírky. Připravte tento neobvyklý, ale mimořádně chutný pokrm a získejte si obdiv všech strávníků!

Pokud máte také svůj oblíbený recept, nezapomeňte ho zveřejnit v naší skupině na Facebooku.


Masové špízy a vrstvený zapečený chléb lavaš se sýrovou a tvarohovou náplní

Co budeme potřebovat:

Vepřové maso:

  • 1,2 kg vepřového masa
  • sůl – podle chuti
  • černý mletý pepř – podle chuti
  • mletý červený pepř – podle chuti

Kuřecí maso:

  • 2 kuřecí řízky (prsa)
  • sůl – podle chuti
  • černý mletý pepř – podle chuti
  • mletý červený pepř – podle chuti

Marinovaná cibule:

  • 1 cibule
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/2 čajové lžičky cukru
  • 1 lžíce jablečného octa

Ostatní:

  • 250 g uzené slaniny
  • rostlinný olej – na potírání
  • 3 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 20 g másla – na vymazání mísy
  • 4 chleby lavaš

Náplň:

  • 300 g sýra mozzarella
  • 350 g hrudkovitého tvarohu 5%
  • sůl – podle chuti
  • černý mletý pepř – podle chuti

Směs:

  • 3 vejce
  • 0,5 l kefíru
  • sůl – podle chuti
  • černý mletý pepř – podle chuti

Směs pro závěrečné potírání:

  • 1 čajová lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1/2 čajové lžičky mletého červeného pepře
  • 3-4 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce francouzské hořčice
  • 1 lžíce medu

Jak postupovat:

1. Vepřové maso: Vepřové maso nakrájejte na plátky, přikryjte je fólií a naklepejte, poté je posypte solí, mletým černým pepřem a mletou červenou paprikou – dobře je rukama promasírujte, aby se koření vstřebalo, a položte je na talíř na sebe.

2. Kuře: Kuře nakrájejte na plátky, přikryjte fólií a naklepejte, poté posypte solí, mletým černým pepřem a mletou červenou paprikou – dobře masírujte rukama, aby se koření vstřebalo.

3. Marinovaná cibule: Nakrájenou cibuli vložte do mísy, posypte solí, cukrem a dochuťte jablečným octem – dobře promíchejte.

4. Připravíme si pekáč vyložený alobalem, vložíme do něj první vrstvu vepřového masa a rozložíme 1/2 marinované cibule. Dále navrstvěte kuřecí maso a pěkně vedle sebe rozložte plátky uzené slaniny.

5. Dále položte druhou vrstvu vepřového masa, poté opět rozložte marinovanou cibuli a položte vrstvu kuřecího masa. Nakonec položte třetí vrstvu vepřového masa, přikryjte fólií a dejte na 1,5-2 hodiny do chladničky.

6. Po 2 hodinách vyjměte pokrm z mrazáku a odstraňte fólii. Poté ji otočte na druhou stranu a nakrájejte na široké nudle.

7 Špízy naaranžujte stejně daleko od sebe, propíchněte je a vytvarujte špízy.

8. Každou z nich potřete olejem a do středu umístěte špejli, kterou rovněž potřete olejem a navrch položte snítku čerstvého rozmarýnu rozkrojenou napůl. Zabalte je do alobalu a položte vedle sebe na plech.

9. Pečte v předehřáté troubě 1 hodinu při 180 °C.

10. Název: Nastrouhaný sýr mozzarella vložte do velké mísy a přidejte hrudkovitý sýr cottage, poté osolte a okořeňte mletým černým pepřem – dobře promíchejte.

11. Směs: V jiné míse rozklepněte vejce a přidejte kefír, poté osolte a okořeňte mletým černým pepřem – vyšlehejte.

12. Další zapékací misku vymažte máslem a chléb lavaš nakrájejte na velké čtverce nebo obdélníky.

13. Poté je namočte do rozšlehaného vejce a kefírové směsi, poté je vložte do zapékací misky a potřete sýrovo-tvarohovou náplní – postup ještě několikrát zopakujte. Nakonec je potřete zbylou směsí a pečte v předehřáté troubě 40 minut při 180 °C.

14. Konečná třecí směs: Do misky nasypte sůl, mletý černý pepř a mletou červenou papriku. Dále přilijte sójovou omáčku, přidejte francouzskou hořčici a ochuťte medem – dobře promíchejte.

15. Po uplynutí doby pečení vyjměte plech se špízy, nůžkami rozstřihněte alobal a potřete je připravenou směsí.

16. Pečte dalších 10-15 minut při 240 °C, dokud nebudou křupavé a zlatavé.

17. Po upečení podávejte s láskou, skvělou chutí a grácií.

Přátelé, přejeme vám dobrou chuť!

Leave a Response