Recepty na jídlo

Recepty na sirupy z neobvyklých surovin: proměňte tyto květiny v lahodné sirupy

200views

Chutný sirup si můžete vyrobit i z opravdu neobvyklých surovin. Podívejte se!

Uložte si tento recept a vyzkoušejte ho, až bude jahodová sezóna v plném proudu:

Pro švédského šéfkuchaře a cukráře z časopisu My Feldt hrají bobule a květiny důležitou roli. Ve své nové knize ukazuje, že nepatří jen na dětský jídelníček a že je lze připravit téměř z čehokoli.

Neobvyklé sirupy z voňavých květů

Růžový sirup

Složení na cca 1,5 litru:

  • Okvětní lístky 30 jedlých růží
  • 300 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy (asi 6 citronů)
  • jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 1 litr vody
  • 750 g cukru

Postup:

1) Do velké sklenice vložte okvětní lístky růží, citronovou šťávu a kůru.

2) V hrnci vařte vodu a cukr, dokud se cukr nerozpustí. Cukrový sirup nalijte na okvětní lístky růží. Přikryjte, uložte do chladničky a nechte 2 dny louhovat.

3) Sirup přecedíme do čistých sterilizovaných lahví. Uchovávejte v chladničce po dobu 1 až 2 týdnů.

Magnóliový sirup

Složení pro cca 700 ml:

  • 400 ml vody
  • 300 g cukru
  • 50 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy (přibližně 1 citron)
  • 7 květů magnólie (pouze okvětní lístky)

Postup:

1) V hrnci vařte vodu a cukr, dokud se cukr nerozpustí.

2) Odstavte hrnec z ohně a nechte cukrový sirup vychladnout. Přidejte citronovou šťávu. Vložte okvětní lístky magnólie do sklenice a zalijte je cukrovým sirupem. Přikryjte a nechte 2 dny louhovat.

3) Květy sceďte a sirup nalijte do čistých sterilizovaných lahví. Uchovávejte v chladničce po dobu 1 až 2 týdnů.

Nezapomeňte, že brzy nastane sezóna černého bezu. Tu si můžete připravit z jeho jedlých a voňavých květů:

Zimolezový sirup s jahodami

Zimolez může být jedovatý. To se však týká pouze plodů. Sirup z květů je lahodný a naprosto bezpečný k pití.

Složení na cca 800 ml:

  • 15 květů zimolezu
  • jemně nastrouhaná kůra ze 2 citronů
  • 180 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy (4-5 citronů)
  • 400 g cukru
  • 500 g jahodové šťávy (přibližně 750 g čerstvých jahod)

Postup:

1) Utrhněte okvětní lístky ze zimolezu a vložte je do sklenice. Přidejte citronovou kůru a šťávu.

2) Přiveďte cukr a jahodovou šťávu k varu a zalijte okvětní lístky. Přikryjte a nechte louhovat v chladničce 1 až 2 dny, podle požadované síly.

3) Šťávu přelijte přes sítko do čistých sterilizovaných lahví. Protože šťáva není pasterizovaná, vydrží v chladničce asi 1 týden. Chcete-li dosáhnout delší trvanlivosti, uzavřete ji.

TIP: Zřeďte sirup šumivým vínem nebo minerální vodou a připravte si lahodný spritz nebo limonádu.

Sirup z lipových květů

Složení pro cca 500 ml:

  • 20 g lipového květu (40-50 lipových květů)
  • 300 ml vody
  • 320 g cukru
  • jemně nastrouhaná kůra ze 2 citronů
  • 70 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy (asi 1 ½ citronu)

Postup:

1) Vložte květiny do sklenice.

2) V hrnci vařte vodu a cukr, dokud se cukr nerozpustí. Odstavte z plotny a nechte vychladnout. Přidejte citronovou kůru a šťávu. Nalijte na květy, přikryjte pokličkou nebo potravinářskou fólií a nechte přes noc louhovat.

3) Sirup přelijte přes sítko do čistých sterilizovaných lahví. Uchovávejte v chladničce po dobu 1 až 2 týdnů. Vychutnejte si ho ledově vychlazený!

Šeříky stále kvetou a i z nich můžete připravit lahodný, voňavý a krásně barevný sirup:

Zdroj.

Leave a Response