Nevíte, co uvařit k obědu, a nechcete trávit příliš mnoho času v kuchyni? Tato rychlá pochoutka, která zmizí z talíře během chvilky, je přesně ten recept – Je to vždycky málo. Nejenže si pochutnáte, ale navíc můžete ingredience obměňovat podle svých chutí a možností.
Co budeme potřebovat:
- 100 ml kefíru nebo přírodního jogurtu
- jedno vejce
- jedna čajová lžička soli
- ½ čajové lžičky jedlé sody
- jeden plátek zelené cibule
- 50 g sýra (nepovinné)
- 200-250 g hladké mouky
- 100 ml oleje – na smažení
Můžete přidat nakrájenou uzeninu – salám, šunku, klobásu.
Jak postupovat:
1. Nastrouhejte zelenou cibuli (pouze ocásky) a nastrouhejte sýr na velkém struhadle.
2. Kefír nalijte do hluboké mísy. Přidejte jedlou sodu. Promíchejte.
3. Přidejte vejce. Mícháme metličkou do hladka.
4. Přidejte sůl, nasekanou zelenou cibulku a nastrouhaný sýr. Promíchejte.
5. Postupně přidávejte prosátou mouku. Těsto nejprve promíchejte lžící, pak ho přeneste na pomoučněnou plochu a dobře prohněťte rukama. Mělo by být měkké a mírně lepivé.
6. Na pomoučeném vále těsto rukama rozválejte na kulatý váleček o tloušťce 5 mm.
7. Těsto rozdělte na 8 stejných dílů.
8. Vzniklé palačinky smažte na rozpáleném oleji na středním plameni z obou stran dozlatova.