Recepty na jídlo

Udělejte to s plechovkou syceného nápoje, aby po otevření nevybuchla.

122views

Je čas na dobře vychlazené lahve a plechovky vašich oblíbených nápojů. Jak zabránit nežádoucímu šumění při jejich otevírání?

Zdravou alternativou sycených nápojů je kombucha. Víte, že si ji můžete poměrně snadno připravit doma?

Není nic horšího, než když se chystáte vychutnat si plechovku svého oblíbeného bublinkového nápoje a ta vám po otevření skončí na oblečení. Ostatně tuto zkušenost má jistě velké procento populace. Všichni víme, že plechovky nebo lahve s bublinkovými nápoji mohou být někdy velmi zrádné.

Za vším stojí bublinky

Sycené nápoje obsahují oxid uhličitý ve stlačeném stavu. Zatímco je oxid uhličitý rozpuštěn v tekutině nápoje, protřepáváním nápoje vznikají bublinky. Ačkoli můžete vidět pouze plechovku, oxid uhličitý uvnitř šumí a hledá cestu ven. Když plechovku otevřete, tlak uvnitř se přeruší. V rozbouřeném stavu se oxid uhličitý řítí na povrch plechovky a způsobí, že nápoj všude exploduje.

Je známo, že bublinkové nápoje v plechovce nelze před otevřením podrobit protřepání. V opačném případě skončí výbuchem. Někdy však stačí, že jsme nápoj vezli v autě po hrbolaté silnici nebo jej přenášeli v tašce či batohu, kde byl také vystaven určitému otřesu. Jistě je řešením počkat a nechat takový nápoj uklidnit.

Jenže my lidé jsme netrpěliví tvorové, a tak se mnozí ptají, zda lze tento „odbouchávací“ proces urychlit. Existuje několik způsobů, které by v tom mohly pomoci.

Sycené nápoje můžeme s chutí nahradit osvěžujícími domácími limonádami. Zde je několik inspirací:

Co dělat, aby sycené nápoje po otevření nevybuchovaly?

Výčepní zařízení

Možná to víte, možná ne, mnoho lidí nedá na víčko plechovky ani ťuknout. Možná to dokonce máte ve zvyku dělat sami, nebo běžně vídáte, že ostatní na plechovku před jejím otevřením zaklepou. Tento trik by měl pomoci rozpustit bublinky nahromaděné pod víčkem a zabránit tak výbuchu při otevření.

Ačkoli někteří na tento trik přísahají, jiní jej tolik nedoporučují a mají lepší zkušenosti s trochu jinou alternativou.

My zůstaneme u poklepávání, ale ne na horní část plechovky. Poklepávání by mělo směřovat na boky a dno plechovky a nemělo by být příliš lehké, ale ani příliš silné.

Důvod je jednoduchý – bublinky, které se při protřepávání plechovky tvoří uvnitř nápoje, se drží na bocích a dně nádoby. Po otevření se bublinky rychle rozšíří a vytlačí tekutinu ven.

Když na stěny a dno plechovky poklepete, bublinky se vytlačí nahoru. Plyn v horní části se rozpíná, ale protože nad ním není žádná kapalina, po otevření plechovky plyn jen vybublá a nápoj se nevylije.

Masírování plechovky

V poslední době se však k těmto „poklepovým“ metodám přidává i masáž. Na sociálních sítích se objevilo video s návodem, které místo poklepávání na plechovku doporučuje něco jako masáž. Uchopte plechovku z obou stran dlaněmi a klepejte na každou stranu, jako byste ji masírovali.

Princip však bude pravděpodobně úplně stejný jako při poklepávání ze strany – bublinky nahromaděné po stranách a na dně plechovky se jednoduše uvolní a vylezou nahoru, což pak zabrání vylití nápoje při otevření plechovky.

Proces zavařování

V neposlední řadě jste možná viděli nebo sami vyzkoušeli trik s válením plechovek. Jednoduše plechovku několikrát převalíte tam a zpět, jako byste váleli těsto na koláč, a je hotovo. Ani poté by nemělo dojít k výbuchu.

Dejte bublinkám čas

I když si můžeme pomoci těmito jednoduchými triky, nemusí to mít vždy dokonalý účinek. Otevřít plechovku nebo dokonce láhev šumivého nápoje je pokaždé tak trochu loterie. Pokud víte, že jste plechovkou příliš zatřásli nebo ji upustili, je bezpečnější chvíli počkat, až se procesy uvnitř nádoby uklidní. Je však třeba říci, že uklidnění takové rozbité plechovky může trvat až půl hodiny, ale je samozřejmě na vás, zda zkusíte štěstí i dříve. I v takovém případě je dobré otevírat velmi pomalu, abyste předešli případné katastrofě.

Je také pravda, že horké nápoje představují při otevření větší riziko výbuchu než jejich chlazené verze, proto se vyplatí dbát na správné skladování perlivých nápojů.

Které „vychytávky“ používáte vy?

Citronová voda je známý ranní nápoj, ale skvěle funguje kdykoli během dne a ještě lépe s čerstvou mátou. Tady je návod, jak na to:

Leave a Response