Recepty na jídlo

Udělejte to tak, aby pečivo a sladké dobroty z kvásku měly vždy dokonalý tvar a výšku.

137views

Pokud chcete, aby vaše sladké a slané domácí pečivo z kvásku mělo zamýšlený tvar a výšku, neměli byste tento postup vynechávat.

Nedávno jsme vám poradili, jak zajistit, aby váš kvásek vždy dobře vykynul:

Dnes se budeme věnovat tomu, jak docílit toho, aby výsledné kváskové buchty, bábovky, pletýnky, rohlíky a další kváskové pochoutky byly přesně takové, jaké je chcete mít.

Druhé kynutí

Tajemství dokonale tvarovaného a vysokého pečiva spočívá ve druhém kynutí, které se v receptech často označuje jako nedokynutí. A právě tento krok je klíčem k dokonalému tvaru pečiva.

Každému vykynutému těstu, ať už je po vykynutí tvarováno jakkoli, je třeba dát čas na zotavení po dalším hnětení, ohýbání nebo pletení, aby znovu získalo nadýchaný tvar a výšku.

Nezáleží na tom, zda děláte buchty, rohlíky, housky nebo pletenou vánočku, nedokvašení se nevyhnete, protože teprve při druhém kynutí si těsto zvykne na svůj nový tvar, znovu vykyne a bude dobře upečené v předepsaném čase.

Zde najdete osvědčený recept na kvásek a celý seznam vyzkoušených tipů, které vám pomohou připravit základní těsta na skutečně neodolatelné pečivo.

Jak nechat těsto správně vykynout

Již víme, že druhé kynutí je pro kvalitu výsledného produktu velmi důležité. Proto na něj nezapomínáme nebo se mu vyhýbáme, abychom ušetřili čas. Časy druhého kynutí jsou obvykle uvedeny v postupu přípravy receptu.

U menších kousků pečiva mluvíme o 20 minutách, u vánočky, chleba nebo například vysoké bublinkové focaccie o 30 minutách, hodině až dvou.

Kynutí by mělo probíhat opět na teplém místě, aby těsto ve zvoleném čase dostatečně vykynulo.

Aby vytvarované těsto během druhého kynutí na povrchu nevyschlo, je dobré ho přikrýt utěrkou.

TIP: Namočte utěrku do teplé vody a rozprostřete ji na plech nebo formu. Vlhkost utěrky zabrání vysychání, teplo urychlí druhé kynutí.

Nezapomeňte také těsto po druhém kynutí – těsně před pečením – potřít vajíčkem nebo tukem, případně posypat semínky apod.

Nedostatečné vykynutí je také velmi důležité pro menší pečivo, jako jsou plněné rohlíky. Vyzkoušejte naši víkendovou inspiraci na tuto neodolatelnou pochoutku:

Leave a Response