Připravte se na vůni čerstvě upečených croissantů a jejich neodolatelně křupavou a křupavou strukturu. Naše domácí máslové croissanty a croissanty s cukrem a mákem jsou úplně jiná liga než ty, které běžně koupíte v obchodě. Díky pečlivě vybraným surovinám a velké lásce k pečení jsme vytvořili dokonalý recept, který vám zajistí croissanty plné bohaté máslové chuti, měkkého těsta a křupavého povrchu. S každým soustem se ponoříte do křupavého a máslového ráje.
Pokud máte i vy nějaký oblíbený recept, určitě nám o něm řekněte v naší skupině na Facebooku a navštivte skupinu , kde každý den najdete spoustu skvělých receptů.
Domácí máslové rohlíčky s cukrem a mákem
Co budeme potřebovat:
- 3 vejce
- 90 g cukru
- 250 ml vlažného mléka
- 1 lžička sušeného droždí (5 g)
- 3 lžíce rostlinného oleje (36 g)
- 600 g mouky
- 1 čajová lžička soli (3 g)
Ostatní:
- 8 lžic měkkého másla na vrstvení
- 8 lžiček cukru mezi vrstvami
- 8 lžiček máku mezi vrstvami
- žloutek + 1 lžíce mléka – na závěrečné potření
Jak postupovat:
1. Těsto: Vejce rozšlehejte v míse, přidejte cukr a šlehejte. Poté přilijeme vlažné mléko, přidáme sušené droždí a přilijeme rostlinný olej – dobře promícháme. Nakonec přidáme mouku a sůl – dobře promícháme a ručně vypracujeme těsto.
2. Ze vzniklého těsta vytvarujeme velkou kouli, kterou vložíme do mísy vymazané olejem, přikryjeme potravinovou fólií a necháme na teplém místě 2-2,5 hodiny kynout. Po vykynutí získáte krásně nadýchané a pružné těsto.
3. Poté těsto rozdělte na 10 stejných dílů, z každého vytvarujte kouli, kterou položte na čistou plochu a přikryjte utěrkou.
4. Každou jednotlivou kuličku položte na čistou plochu posypanou moukou a pomocí válečku je rozválejte do kruhu, pak je potřete měkkým máslem, posypte cukrem a mákem.
5. Postup zopakujte u každé kuličky a naskládejte je na sebe, pak z nich vytvořte 8 trojúhelníků, konce přehněte a slepte je k sobě. Položte je na plech vyložený pergamenem pěkně vedle sebe s mezerami mezi nimi, přikryjte utěrkou a nechte 15 minut odpočívat.
6. Pak je potřete rozšlehaným žloutkem smíchaným s mlékem, aby po upečení krásně zezlátly.
7. Pečte je v předehřáté troubě 20 minut při 180 °C, dokud nebudou zlatavé a křupavé.
8. Po upečení podávejte dokonalé máslové croissanty s cukrem a mákem s láskou, skvělou chutí a radostí.
Přátelé, přejeme vám dobrou chuť!