Recepty na jídlo

Připravte si křupavou jarní zeleninu se slaninou: Zde jsou skvělé inspirace

110views

Netradiční kombinace, která spojuje „zdravý“ a „nezdravý“ kulinářský svět, vás jistě osloví. Zde je několik nápadů:

, pokud byste si na talíř dali to, co jste snědli za den, polovinu talíře by měla tvořit zelenina a ovoce rozložené zhruba do pěti porcí v průběhu dne.

Na první pohled se to může zdát hodně, ale je to pravidlo, které bychom měli dodržovat ještě více na jaře, kdy jsou naše zásoby vitamínů vyčerpané a je třeba je doplnit. Jako první jarní zelenina přijdou vhod ředkvičky, špenát a pak chřest. A pokud je nemáte příliš v lásce, můžete je ochutit trochou slaniny, čímž z nich uděláte elegantní přílohu nebo rychlý oběd samotný.

Jarní zelenina ochucená slaninou

Špenát a slanina

Špenát je velmi zdravá surovina, bohatá na vápník, hořčík, kyselinu listovou, vitamin C, jejíž čerstvé listy mají nízký obsah kalorií a sacharidů.

Rychlý a pestrý oběd s sebou si můžete připravit během pěti minut tak, že si opečete plátek slaniny, pak na stejné pánvi minutu opékáte tortillu a na ni pořádnou porci čerstvého a dobře omytého baby špenátu, červenou cibuli, slaninu a trochu lehké majonézy. Tortillu naplňte směsí, srolujte ji, rozřízněte napůl a můžete zabalit.

K obědu si však můžete připravit i zdravý a sytý salát. Na pánvi osmažte 4 plátky slaniny do křupava a na tuku pak opečte krajíc chleba. Navrch dejte štědrou porci baby špenátu a rukoly (můžete přidat i petrželku a čerstvou bazalku), dvě nakrájená vařená vejce, kostičky chleba a rozdrobenou slaninu. Doplňte zálivkou z oliv, javorového sirupu, hořčice a jablečného nebo balzamikového octa.

Špenát se slaninou se skvěle hodí i na těstoviny nebo noky:

Domácí špagety se špenátem a slaninou

Rychlé a syté domácí jídlo.

Ředkvičky a slanina

Existuje mnoho druhů ředkviček: na podzim a v zimě jsou nejoblíbenější bílé ředkvičky, černé ředkvičky a ledové ředkvičky, které na jaře vystřídají červené ředkvičky.

Křupavé ředkvičky se nejčastěji podávají v sendvičích s uzeninami, ale výborné jsou i syrové ve studených salátech. Tato zajímavá zelenina však vypadá skvěle, když se upeče do měkka, podobně jako brambory. V tomto případě se ředkvičky jednoduše vloží do trouby, posypou solí a pepřem a pokapou trochou oleje. Ředkvičky si také dobře rozumí s bylinkami a kořením, takže pokud chcete italskou kuchyni, můžete přidat bazalku, rozmarýn a citronovou šťávu, nebo pokud chcete pikantní, můžete přidat chilli a kmín.

Pečené ředkvičky vás překvapí. Jsou vynikající a hodí se jako samostatný pokrm nebo jako krásně barevná příloha.

Lahodné pečené ředkvičky

Pečené ředkvičky vás překvapí. Jsou vynikající a hodí se jako samostatný pokrm nebo jako krásné…

Opečené ředkvičky můžete nahradit přílohou nebo je posypat sýrem, opečenou slaninou a jemně nasekanou petrželkou a připravit tak fantastický samostatný pokrm.

Chřest a slanina

Kombinace chřestu a slaniny je klasická a velmi elegantní.

Odlomte dřevnaté konce zeleného chřestu (tam, kde se samy odlomí) a obalte je ve slanině, a to buď jednotlivě, nebo po dvou. Nejprve je osmažte na pánvi s olejem pod pokličkou, poté pokličku sundejte a smažte do křupava. Doplňte jedním nebo dvěma vejci a máte atraktivní snídani.

Vyzkoušejte tento vynikající pokrm, který kombinuje jemný chřest s křupavou slaninou. Všechny ingredience a postup přípravy najdete v krátkém videu (zdroj: recepty.sk):

Další verzí je složit slaninu s plátkovým sýrem a poté do ní chřest zabalit. Zapečeme ve vymazané míse a podáváme s volským okem a čerstvým baby špenátem!

A pokud připravujete chřestovou krémovou polévku, posypat ji opečenou slaninou je téměř nutností.

Dietologové říkají, že žádné zakázané jídlo neexistuje, záleží jen na množství a poměru.

I trocha slaniny může být občas součástí zdravého jídelníčku, zejména pokud ji díky její intenzivní chuti a struktuře používáte spíše k dochucení a „ochucení“. Jak je vidět z výše uvedených receptů, dodává chuť a jedinečnou delikatesu i pokrmům, které jsou převážně zeleninové, a mohou tedy obstát jako samostatné jídlo. „Je však důležité nedělat kompromisy v kvalitě a vybírat pouze slaninu s vysokým obsahem masa a bez barviv a cukru,“ dodává Péter Kovács, odborník na slaninu ve společnosti Gierlinger.

Víte, které sýry si můžete během diety bez výčitek dopřát?

Zdroj.

Leave a Response