Křupavé zlatavé listové těsto plněné zakysanou smetanou, skořicí a lesními plody je dokonalou sladkou pochoutkou pro každou příležitost. V tomto dezertu se snoubí jemnost zakysané smetany, aromatická chuť skořice a svěží šťavnatost lesních plodů, to vše zabalené do křupavého listového těsta. Jeho příprava je rychlá a snadná, ideální pro chvíle, kdy chcete své blízké pohostit něčím výjimečným. Vychutnejte si každé sousto této neodolatelné mňamky!
Pokud máte také nějaký oblíbený recept, nezapomeňte o něm napsat do naší skupiny na Facebooku a navštěvujte skupinu, kde každý den najdete spoustu skvělých receptů.
Křupavá zlatavá dobrota z listového těsta plněná zakysanou smetanou, skořicí, lesními plody, arašídy a mandlovými lupínky.
Co budeme potřebovat:
Pozadí:
Plnění:
- 30 g zakysané smetany – na potření těsta
- 2 g mleté skořice – na posypání a dochucení
- 50 ml rozpuštěného másla – na závěrečné potření
- 50 g měkkého másla – na potření druhé 1/2 těsta
- 100 g pražených nasekaných arašídů
- 30 g mandlových vloček
Směs bobulí:
- 500 g mražených bobulovin
- 50 g medu
- 50 g kukuřičného škrobu
Na zdobení a posypání:
Jak postupovat:
1. Souvislosti: Připravte si listové těsto tak, že ho jemně rozválíte válečkem a vykrajovátkem vykrojíte. Jednu polovinu těsta potřete zakysanou smetanou a posypte mletou skořicí.
2. Název: Mražené bobule vložte do hrnce na sporák – promíchejte a vařte asi 10 minut na mírném ohni do změknutí, poté ochuťte medem – promíchejte a vařte dál. Nakonec přidáme kukuřičný škrob – promícháme a vaříme do zhoustnutí. Jakmile je náplň z bobulí uvařená, přendejte ji do mísy, přikryjte potravinovou fólií a nechte chvíli vychladnout.
3. Jakmile bobulová náplň vychladne, rozetřete ji na polovinu listového těsta potřeného zakysanou smetanou a skořicí.
4. Poté druhou 1/2 těsta potřeme měkkým máslem, posypeme praženými nasekanými arašídy a mandlovými lupínky.
5. Poté obě poloviny těsta přeložíme k sobě, konce slepíme prsty a vidličkou. Konce zarovnejte a postup opakujte i u druhého listového těsta.
6. Položte na plech vyložený pergamenem, propíchejte vidličkou a potřete rozpuštěným máslem.
7. Pečte je v předehřáté troubě 25 minut při 180 °C, dokud nebudou zlatavé a křupavé.
8. Po upečení je posypeme moučkovým cukrem a podáváme s láskou, skvělou chutí a radostí.
Přátelé, přejeme vám dobrou chuť!