Blog

Hnojivo na vaječné skořápky: Kterým rostlinám ho v současné době dávat a jak ho připravit, aby bylo účinné

1.1kviews

 

Vaječné skořápky jsou často považovány za odpad, ale ve skutečnosti jsou skvělým zdrojem živin pro naše rostliny. Obsahují především vápník, který je nezbytný pro správný růst a zdraví rostlin i pro zdraví půdy.

Jaké rostliny ocení hnojivo z vaječných skořápek? Vápník pomáhá předcházet hnilobě plodů, což je častý problém u rajčat. Stejně jako rajčata potřebují i papriky pro svůj zdravý růst dostatek vápníku. Vápník podporuje silný a zdravý růst stonků a listů okurek. Vápník dávejte také růžím. Podpoří jejich růst silnějších stonků a bohatších květů. Rostliny, které rostou v půdě s vysokým pH, budou po hnojení skořápkou lépe prospívat.

Vyrobte si hnojivo z vaječných skořápek

Nejprve nasbírejte vaječné skořápky. Ujistěte se, že jsou čisté a bez vnitřních blan. Nechte je několik dní sušit na vzduchu nebo je můžete sušit v troubě při nízké teplotě (asi 100 °C) po dobu 10-15 minut. Po usušení skořápky rozemelte na jemný prášek. Můžete použít mixér, hmoždíř nebo mlýnek na kávu. Čím jemnější bude prášek, tím rychleji se bude vápník uvolňovat do půdy.

Aplikace hnojiva

Prášek můžete přimíchat přímo do půdy nebo ho přidat do vody, kterou rostliny zaléváte. Na jednu rostlinu použijte přibližně jednu polévkovou lžíci prášku a důkladně jej vmíchejte do půdy. Pokud se rozhodnete zalévat, přidejte prášek do vody a nechte jej několik dní odstát, poté směs použijte k zalévání.

Hnojivo ve vaječných skořápkách je ekonomické a šetrné k životnímu prostředí. Používání tohoto hnojiva zlepší zdraví a růst vašich rostlin. S minimálním úsilím můžete zajistit, aby vaše zahrada byla plná silných a zdravých rostlin. Než tedy příště vyhodíte vaječné skořápky, vzpomeňte si, jak jsou užitečné, a dejte jim na zahradě druhou šanci.

Další tipy a triky týkající se vaječných skořápek

Vaječné skořápky můžete také přidávat do kompostu, kde se postupně rozkládají a obohacují kompost o vápník. Drcené vaječné skořápky lze také použít jako bariéru proti škůdcům, jako jsou slimáci a hlemýždi. Rozsypte je kolem rostlin, které chcete chránit. Pokud máte problém s příliš kyselou půdou, vaječné skořápky mohou pomoci zvýšit pH půdy.

Leave a Response