Blog

Která rajčata jsou nejužitečnější?

615views

Odbornice na výživu Maryat Mukhina vysvětluje, že barva rajčat závisí na látkách, které obsahují. Červená rajčata, na která jsme zvyklí, jsou zdrojem lykopenu, karotenoidního barviva. Růžová rajčata mají více antokyanů. Červené a růžové odrůdy však nejsou vždy vhodné pro alergiky. V takovém případě jsou lepší volbou žlutá. Žlutá rajčata obsahují lutein, karoten, vitamin C a vitamin B6 a také draslík. Jsou prospěšná pro nervový systém, srdce a cévy a imunitu.

V oranžových rajčatech se k betakarotenu přidávají cenné mikro- a makroživiny. Bez těchto látek by imunitní systém nefungoval bez problémů.

Stejné antokyany, které se nacházejí v červené a růžové zelenině, jsou však zodpovědné za barvu téměř černých rajčat. Jen v těch druhých jsou v největším množství. Dr. Mariyat Mukhina upozorňuje, že tmavá rajčata obsahují také měď, železo a fenoly, které chrání před artritidou, cukrovkou a dalšími chronickými chorobami.

Černá rajčata jsou výsledkem křížení různých odrůd a nepochybně přitahují pozornost svou neobvyklou barvou.

Černá rajčata se chuťově neliší od svých červených protějšků a mají také mnoho léčivých vlastností. Účinně čistí tělo od škodlivých toxinů, zlepšují činnost srdce, posilují cévy a snižují hladinu cholesterolu v krvi.

Černá rajčata pomáhají posilovat imunitu a zlepšují proces trávení a také podporují chuť k jídlu.

Přínosy pro ženy

Rajče obsahuje málo kalorií – pouze 20 procent gramů, což z něj činí nepostradatelnou přísadu do mnoha dietních pokrmů, které ženy zařazují do svých jídelníčků při dietě. Tato zelenina podporuje rychlejší metabolismus, odstraňuje z těla škodlivé toxiny, a pomáhá tak v procesu hubnutí. Právě tato vlastnost vysvětluje skutečnost, že téměř každá dieta obsahuje pokrmy s rajčaty.

Čerstvě vymačkaná rajčatová šťáva by se měla pít, aby se předešlo chudokrevnosti, která může u žen vzniknout v důsledku velké měsíční ztráty krve. Rajčata pomáhají v boji proti některým onemocněním děložního čípku díky obsahu vitaminu E.

Něžné pohlaví používá rajčata nejen jako součást svých oblíbených pokrmů, ale také jako přísadu do domácí kosmetiky. Rajčatová dužina obsahuje mnoho výživných látek, které pomáhají zlepšovat stav pleti a vyhlazovat jemné vrásky.

Výhody pro muže

Rajče je neméně užitečné i pro muže. Předpokládá se, že pravidelná přítomnost rajčat v jídelníčku má nejen dobrý vliv na celkovou pohodu a náladu silnějšího pohlaví, ale také zlepšuje stav prostaty a působí jako účinná prevence proti rakovině.

Nezralá zelená rajčata je lepší nejíst, doporučuje odborník na výživu. Nezralé plody s tlustou slupkou jsou však docela vhodné ke konzervování.

Důležité: Článek nenahrazuje vyváženou stravu a konzultaci s odborníkem!

Leave a Response