Blog

Sázejte v blízkosti rajčat. Sousedé vám budou závidět tak bohatou úrodu.

4kviews

 

Rajčata jsou jednou z nejoblíbenějších druhů zeleniny, kterou Slováci pěstují. Jsou vynikající přísadou do mnoha různých pokrmů. Ukazuje se, že při jejich pěstování se vyplatí vysazovat je ve společnosti určitých rostlin. Jakou zeleninu lze vedle rajčat vysadit a co je lepší vedle nich nesázet? Vysvětlíme vám to.

Sázejte v blízkosti rajčat. Sousedé vám budou závidět tak bohatou úrodu.

Jaké rostliny vysadit vedle rajčat?

Správné pěstování rajčat není jen o pravidelném zalévání, hnojení nebo prořezávání. Někteří zahrádkáři možná nevědí, že tato zelenina může růst lépe, pokud jí poskytnete správné sousední rostliny.

Ukazuje se, že bylinky, jako např. bazalka, tymián, koriandr nebo fenykl., jsou jednou z takových rostlin. Vysazené ve společnosti rajčat jim mohou pomoci k efektivnějšímu růstu. Jejich vůně totiž může pomoci odehnat škůdce, jako jsou mšice a roztoči. Některé z těchto bylinek se navíc skvěle hodí k rajčatům na talíři. V tomto případě je skvělým příkladem bazalka.

Co ještě stojí za to zasadit kromě rajčat? Zelenina jako např. Česnek a cibule mají podobný účinek na odpuzování škůdců.. Umístěné vedle rajčat odpuzují roztoče a mšice a minimalizují riziko některých houbových chorob, jako je mimo jiné fytoftora.

Sázejte v blízkosti rajčat. Sousedé vám budou závidět tak bohatou úrodu.
Rajčata je vhodné pěstovat ve společnosti česneku a bazalky.
Foto: shutterstock/matunka

Česnek, cibule, rajčata a bazalka mohou vytvořit skutečnou kulinářskou lahůdku. Menší počet škůdců, kteří rajčata napadají, navíc znamená lepší podmínky pro pěstování, což se projeví ve vyšších výnosech.

Co by se nemělo pěstovat společně s rajčaty?

Výše jsme uvedli seznam rostlin, které mohou pomoci rajčatům růst. A existují nějaké zeleniny nebo bylinky, které se do jejich společnosti nedoporučují? Ukázalo se, že existují. Patří mezi ně např:

  • fazole obecná;
  • Hrách;
  • pepř;
  • Okurky.

Výsadba těchto rostlin vedle rajčat může způsobit jejich pomalejší růst a dozrávání. Totéž platí pro zelí a ředkvičky – tato zelenina často zpožďuje kvetení rajčat.

Při rozhodování o pěstování rajčat se vyplatí vyhnout se výsadbě brambor vedle nich. V opačném případě je riziko onemocnění dotyčných rostlin mnohem vyšší.

Sázejte v blízkosti rajčat. Sousedé vám budou závidět tak bohatou úrodu.
Pěstování paprik vedle rajčat způsobuje pomalejší růst a dozrávání.
Foto: shutterstock.com/Vitalii M

Pěstování rajčat – na co nezapomenout?

Pěstování rajčat se mnoha lidem může zdát poměrně náročné. Je však třeba pamatovat na několik důležitých věcí, které zajistí, že rostliny budou mít správné podmínky pro růst.

Při výběru místa pro pěstování rajčat je lepší zvolit tzv. dobře osluněné místo. Tato zelenina je poměrně citlivá na mráz, takže pokud se ji rozhodnete zasadit do země, je lepší tak učinit v polovině května. Do skleníků nebo plastových tunelů lze rajčata vysazovat o něco dříve.

Před výsadbou rajčat je dobré přidat do půdy kompost. V červenci a srpnu mohou rostliny potřebovat silné hnojení. Je dobré vsadit na osvědčená organická hnojiva.

Na co dalšího je třeba při pěstování rajčat myslet? U vysokokmenných odrůd je dobré zajistit, aby byly. přivázány k silným oporám. Někteří zahrádkáři také používají domácí postřiky na cibuli nebo česnek, které mohou pomoci odradit škůdce.

Sázejte v blízkosti rajčat. Sousedé vám budou závidět tak bohatou úrodu.
Vysoko rostoucí odrůdy přivazujte k podpěrám.
Foto: freepik/vecstock

 

 

 

Leave a Response