Blog

Božský čokoládovo-citronový dort s tvarohovým koláčem

68views

Božský čokoládovo-citronový dort s citronovým tvarohem je dokonalý dezert, který v sobě spojuje intenzivní chuť čokolády, svěží citronové tóny a jemnost citronového tvarohu. Tento dort je ideální na jakoukoli oslavu nebo jako sladká tečka po večeři. Jeho harmonická chuť a lahodná struktura z něj dělají skutečnou gastronomickou lahůdku. Připravte si tento dort a potěšte své blízké touto božskou pochoutkou!

Pokud máte také nějaký oblíbený recept, nezapomeňte nám o něm říct v naší skupině na Facebooku a navštivte skupinu , kde každý den najdete spoustu skvělých receptů.


Čokoládovo-citronový dort s tvarohovým koláčem

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 5 vaječných bílků
  • 1 špetka soli
  • 155 g cukru
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 40 g mouky
  • 30 g kakaa
  • 5 žloutků
  • 30 g másla
  • 10 g vanilkového cukru

Na krém:

  • 100 g másla (82,5 %)
  • 80 g moučkového cukru
  • kůra ze 2 citronů
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 300 g tvarohu

Impregnace:

  • 80 ml mléka
  • 50 g moučkového cukru

Na polevu:

  • 50 ml mléka
  • 30 g másla
  • 80 g hořké čokolády

Na ozdobu:

  • hořká čokoláda
  • zbytky smetany

Jak postupovat:

1. Příprava těsta: Oddělte bílky od žloutků. Bílky se špetkou soli vyšlehejte mixérem na vysoké otáčky. Jakmile vznikne hustá pěna, začněte přidávat cukr (postupně) a pokračujte v míchání.

2. Do mísy prosejte kukuřičný škrob smíchaný s moukou a kakaem – promíchejte.

3. Žloutky smíchejte s rozpuštěným máslem vychlazeným na pokojovou teplotu, pak je tenkým pramínkem vlijte do bílkové směsi a míchejte na střední rychlosti, dokud se obě směsi nespojí.

4. Poté přidejte polovinu směsi škrobu, mouky a kakaa spolu s vanilkovým cukrem – jemně promíchejte stěrkou a poté přimíchejte druhou polovinu směsi.

5. Dno dvou kulatých forem na pečení vyložte fólií a poté pečicím papírem. Všechno těsto rozetřete do obou forem a položte je na pečicí papír. Průměr forem je 20 cm.

6. Pečte je v troubě předehřáté na 190 °C po dobu 15-20 minut a zkontrolujte, zda jsou upečené, pomocí párátkového testu.

7. Po upečení je vyjměte z trouby, položte na mřížku a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Poté je vyjměte z koleček.

8. Vrcholky položte na sebe, zabalte je do fólie a dejte do lednice.

9. Připravte krém: Máslo o pokojové teplotě vložte do mísy a šlehejte mixérem na střední rychlost, dokud nevznikne krém, a postupně přidávejte moučkový cukr – pokračujte v míchání.

10. Nastrouhejte kůru ze 2 citronů a vymačkejte také šťávu z 1/2 citronu a přidejte je do mísy spolu s tvarohem – dobře promíchejte.

11. Impregnace: Ve sklenici smíchejte mléko s moučkovým cukrem.

12. Sestava dortu: Každý dort rozkrojte na dvě stejné části. Kruh z těsta položte na talíř vyložený acetátovou fólií. Nejprve položte vrchní díl, naimpregnujte a rovnoměrně rozetřete vrstvu krému – pokračujte střídavě ve vrstvách těsta, impregnace a krému, dokud je všechny nedokončíte.

13. Připravte polevu: Do mísy nalijte mléko, přidejte máslo a nalámejte čokoládové lupínky, poté je rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo v páře a metličkou míchejte dohladka.

14. Polevu nalijte na krém, rovnoměrně ji rozetřete a dort dejte na 2-3 hodiny do lednice, aby poleva ztuhla.

15. Odstraňte kroužek a acetátovou fólii a okraje dortu potřete další vrstvou vychlazené polevy.

16. Okraje dortu ozdobte rozdrobenou hořkou čokoládou a vrch dortu zbylou polevou. Použijte tenký zdobicí sáček s tryskou.

Podávejte s láskou, skvělou chutí a grácií.

Přátelé, přejeme vám dobrou chuť!

Leave a Response