Blog

Co dělat, když klimatizace zamrzne?

57views

Při velkých mrazech může dojít k zamrznutí klimatizace, což má vliv na účinnost jednotky a může způsobit její poškození. Zde jsou hlavní důvody, proč tomu tak je:

* neodstranili jste trubku ze spodní části vnějšího tělesa
* jste vypnuli klimatizaci na delší dobu
* pokud na venkovní jednotku vytekla voda a došlo k jejímu zamrznutí.

Zde je několik rad, co dělat v případě zamrznutí klimatizace:

* vypněte klimatizaci

* zkontrolujte filtry
Zamrzání může být způsobeno omezením proudění vzduchu v důsledku znečištění filtrů. Pokud jsou filtry znečištěné, vyčistěte je.

* zkontrolujte ventilátor
Pokud ventilátor nepracuje správně, může to způsobit zamrznutí. Ujistěte se, že nedochází k přerušení cirkulace vzduchu.

* zkontrolujte hladinu chladiva (freonu).
Hladina chladiva v systému může také způsobit zamrznutí. Pokud je hladina příliš vysoká, může být nutná kontrola odborným technikem.

* Počkejte, dokud nedojde k rozmrazení
Po provedení nezbytných kroků nechte klimatizaci několik hodin vypnutou, dokud zcela nerozmrzne.

* vyhledejte odbornou pomoc
Pokud se problém opakuje a nemůžete ho odstranit, možná budete muset vyhledat technika nebo opraváře klimatizace.
Nedoporučuje se používat k odmrazování oheň nebo jiná topná zařízení, protože to může způsobit poškození a představuje riziko požáru.

Režim odmrazování

Každá klimatizace má funkci odmrazování s názvem „Defrost“. Proces odmrazování klimatizace je zabudován do jejího provozního algoritmu. Různé typy a značky klimatizací mají různé algoritmy odmrazování. Odmrazování trvá různě dlouho, protože doba trvání je určena hodnotami několika teplotních čidel.

Při provozu klimatizace v režimu vytápění se do venkovní jednotky uvolňuje vlhkost. Při velmi nízkých teplotách se na venkovní jednotce může tvořit námraza, která ztěžuje provoz klimatizace. Z tohoto důvodu se automaticky aktivuje režim „Odmrazování“.

Pokud klimatizace namrzne, začne krátce foukat studený vzduch a tím odstraní nahromaděnou námrazu. Pokud se tento režim aktivuje velmi často, je to signál, že s klimatizací je nějaký problém. Proto doporučujeme provádět její pravidelnou kontrolu a každý měsíc vyčistit filtr.

Leave a Response